23948sdkhjf

Avant-sjefen: Det har vært tilfeller hvor maskinen har antent

TUNGT OG VARMT: Om brannsikkerhet på Avant-kompaktlastere.

Etter NRK-saken om det politiet mener er 41 branner siden 2015 koblet til Avant-hjullastere varsler produsenten full gjennomgang og trygghetssjekk for kundene. Det har vært snakk om større og mindre branner som til sammen har tatt livet av 290 dyr.

Gratis sikkerhetssjekk hos Felleskjøpet

Importøren har reagert med å invitere eldre kompaktlastere fra Avant til gratis sikkerhetssjekk. I følge NRK-saken og politiet skal det være det elektriske anlegget som er årsaken til brannene.

Det har vært tilfeller hvor maskinen har antent, bekrefter CEO Jani Käkela i Avant Tecno OY.

– Vi understreker at det er snakk om sjeldne tilfeller sett opp mot det totale antallet maskiner som er levert til Norge, men ett branntilløp er alltid ett for mye. Maskinsikkerhet har høy prioritet hos oss. Derfor vil vi samarbeide med Felleskjøpet for å styrke brannsikkerheten, sier Käkela.

For seks år siden gjennomførte Felleskjøpet og Avant et framstøt mot over 3000 Avant-eiere, og inviterte til sikkerhetssjekk og ytterligere sikring.

– Den gangen fikk vi sjekket en fjerdedel av maskinene. Det er derfor mange maskiner der ute som fortsatt har behov for sikkerhetssjekk. Dette bidrar til å styrke brannsikkerheten, sier teknisk sjef Helge Malum i Felleskjøpet Agri.

Felleskjøpet og Avant sender derfor nå ut nye henvendelser til eiere av modeller produsert før uke 47 i 2017 med tilbud om gratis sikkerhetssjekk av maskinen. Denne inkluderer en punktvis kontroll av elektronikk, samt ettermontering av to hovedsikringer.

Tilbudet går ut til eiere av dieseldrevne, rammestyrte Avant-maskiner.

Felleskjøpet har solgt over 5000 kompaktlastere fra Avant siden de kom på markedet i Norge.

Felleskjøpet har utarbeidet konkrete tips for sikrere bruk av kompaktlaster:

• Skru alltid av hovedstrømbryteren når du parkerer for å sikre maskinen ved en eventuell kortslutning.
• Følg inspeksjons-, service- og vedlikeholdsinstruksjoner.
• Ta en daglig kontroll av lasteren. Er det behov for smøring, er motorreim og radiator rene, er det oljelekkasjer, ser maskinen ut som den skal?
• Motorrommet rengjøres med høytrykkspyler i henhold til brukermanual.
• Kontroller batteri, og rengjør batteri og batteripoler.
• Sjekk innfestninger av ledninger, gjennomføringer og isolasjonen på kabler, og at de ikke ligger over skarpe kanter etc.
• Bruk ikke motorvarmer mer enn 30 minutter av gangen.
• Ikke benytt maskinen dersom støv eller gass kan skape brannfare.
• Unngå drivstoffsøl under påfylling.

– De er populære, svært praktiske og har stor nytteverdi i gardsdrifta. Ser vi tallet på branntilfeller opp mot totalen av maskiner, er det som sagt snakk om svært sjeldne tilfeller. Noen få tilfeller er likevel for mange. Vi ønsker et enda sterkere fokus på brannsikkerhet i landbruket. En sikkerhetssjekk av eldre kompaktlastere er noe vi anbefaler sterkt å få utført. Dette i tillegg til jevnlig vedlikehold og serviceavtale.Ta kontakt med din lokale Felleskjøpet-avdeling for mer informasjon, oppfordrer Helge Malum.

Opphav og kilder: NRK / Felleskjøpet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078