23948sdkhjf

Kabotasjedom i Girmeta-saken: Dømt til å betale bot på 450.000 kroner

KABOTASJEDOM: Girmeta, som er datterselskapet til litauiske Girteka Logistics, stod tiltalt i Sogn og Fjordane tingrett for 19 tilfeller av ulovlig kabotasje i Norge. Dommen ble etter en samlet vurdering en bot på 450.000 kroner.

De 19 tilfellene av ulovlig kabotasje skjedde i tidsrommet september 2019 til desember 2021, på ulike strekninger i Norge. Aktor la ned påstand om at Girmeta skulle dømmes til en bot på 456.000 kroner. Forsvareren la ned påstand om frifinnelse, eller at selskapet måtte bli vurdert på mildeste måte.

I dommen har retten lagt vekt på omfanget og straffeverdien av forholdene, og at boten må være av en slik størrelse at man oppnår preventiv effekt. Mange av forholdene gjelder først og fremst formelle feil ved manglende eller mangelfull dokumentasjon der foretaket i ettertid har dokumentert den internasjonale transporten og at kabotasjen ellers ville ha vært lovlig.

Stoppet av Statens vegvesen

Det var ulike utenlandske kjøretøy som på oppdrag fra Girmeta ble stoppet av Statens vegvesen på ulike kontrollstasjoner mellom 2019 og 2021. I 17 av kontrollene fant vegvesenet feil i dokumentasjonen for den internasjonale transporten som gir grunnlag for kabotasje.

I en kontroll fant vegvesenet at det var utført mer enn tre kabotasjeturer innenfor perioden på sju dager. I det siste tilfellet avdekket vegvesenet at det var utført kabotasje etter fristen på sju dager.

Forelegg fremmet mot feil selskap

Forholdet ble politianmeldt og påtalemyndigheten skrev ut flere forelegg i saken. Dette ble fremmet mot den norskregistrerte avdelingen (NUF) av det litauiske selskapet Girmeta.

Foreleggene ble ikke vedtatt og hovedforhandlingen ble satt til å starte 15. juni 2022. Ved starten av hovedforhandlingen ble det avklart at NUFet ikke har partsevne, og at det var det litauiske hovedselskapet Girmeta som skulle vært siktet.

Påtalemyndighetene trakk saken mot NUFet, og politimesteren i Vest sandte ut nytt forelegg 8. juli 2022 til Girmeta. Rettssaken mot Girmeta gikk i Sogn og Fjordane tingrett 7.-9. mars 2023.

Tungt.no kommer tilbake med kommentarer fra partene, Girmeta, politiadvokat i Vest politidistrikt Marthe Karlsen og forsvarer Harald Kvarme.

Opphav og kilder: Originalartikkel fra Tungt.no

KLIKK for alle artikler i EKSTRA Tungt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125