23948sdkhjf

Impregnering av gran – det er faktisk mulig

Maxbo inngår samarbeid med Superwood og lagerfører nå impregnert gran.

ALTERNATIV IMPREGNERING: Superwood hevder de har produkter som er et holdbart alternativ til tradisjonell vakuum- og trykkimpregnering.

– Vi har patentert teknologi for impregnering og bruker resirkulert CO2 til å impregnere fasadekledning i nordisk gran helt uten tungmetaller og med minimal bruk av impregneringsmiddel, sier Ole Dalsgård Nielsen til Building Supply.

Selve prosessen foregår i et lukket trykkammer, uten bruk av vann. Prosessen etterlater treverket med samme tekniske egenskaper og utseende som vanlig gran, og forlenger treets holdbarhet 5-6 ganger. 

Impregnert, men ikke grønt

– Siden det ikke er tungmetaller i vår impregnering, får ikke treverket det grønne utseendet som er tilfellet med vanlig impregnering. Impregneringsprosessen endrer ikke treets utseende, og derfor kan du leke med transparente farger, eller la treet patineres naturlig over tid, sier Dalsgård Nielsen.

Dalsgård Nielsen forteller videre at Superwood kun impregnerer gran, og at det har tatt mye tid å finpusse prosessen og for å kunne tilby den kvaliteten de kan i dag.

Men hvor god er kvaliteten på impregnert gran?

– Det er mange ulike parametere man kan se på i forhold til å forlenge holdbarheten til treverket. Forfallsraten er 1,5 ganger så høy for furu som for Superwood, sier Dalsgård Nielsen.

Slik fungerer impregnering av gran

Superwood har utviklet verdens eneste anlegg som bruker resirkulert karbondioksid til å løse opp og transportere trebeskyttelsesmidler inn i planker. Det foregår i en patentert høytrykksprosess. Over hundre ganger mindre trebeskyttelsesmiddel brukes enn i konvensjonell impregnering.

Det skriver Superwood på sine nettsider.

Videre står det at middelet løses opp i mikroskopiske partikler og fester seg til trecellene hele veien gjennom brettet – ikke bare på overflaten. Dette resulterer i en multiplikasjon av treets liv.

Etter impregnering fortsetter treverket å ha de samme egenskapene som før. Dette betyr at du kan bruke ditt vanlige verktøy og festet du ønsker. Treet ser likt ut som før. Med andre ord lys, slik at den kan overflatebehandles i alle slags farger – til og med gjennomsiktige. Til slutt beholder treverket samme fuktighet og dermed vekt som før impregnering.

Superwood-kledning er brukt på Arctic Wilderness Lodge, Sorrisniva. Foto: ARC arkitekter / Superwood.

Superwood og Maxbo inngår strategisk samarbeid

Danske Superwood A/S ble etablert i 2000, og i 2015 ble Superwood AS etablert i Norge. Siden har bedriften jobbet målrettet med å få større fotfeste i det norske markedet for sine unike fasadeløsninger.

Unik dokumentasjon

– Norge er et marked med tradisjon for bruk av tre som byggemateriale. Vårt «DNA» er bærekraft og miljø, noe som passer godt sammen med det økte fokuset på en bærekraftig byggebransje, sier Dalsgård Nielsen i en pressemelding.

Videre står det at i tillegg til at alle produktene er dokumenterte og sertifiserte samt kommer med produktspesifikke EPDer, følger det med opplysninger om det faktiske CO2-opptaktet til hver eneste fasadeløsning. Alle standardprofiler og farger lever også opp til brannklassifisering D-s2, d0 og B-s2, d0.

Premium segment

I tillegg til Norge, har Superwood distribusjon både i Danmark, Tyskland og Sverige, og Superwood har de siste årene merket en økt etterspørsel etter deres premium kledning i samtlige markeder. I tillegg til produktenes tekniske egenskaper legges det mye ressurser i å utvikle unike profiler og farger i samarbeid med anerkjente designere og arkitekter.

– Dette tror vi er en del av nøkkelen til økt etterspørsel av våre produkter, sier Dalsgård Nielsen. 

  • Etablert i 2000
  • Omsetning 2022 137 mill. DKK
  • Produksjon i Danmark
  • Eneste i verden som gjennomimpregnerer gran
  • Fikk sin første EPD i 2001
  • Mottok EU’s miljøpris i 2003
  • Ble PEFC®-sertifisert i 2007
  • CO2-nøytral produksjon i siden 2021
  • Cradle to Cradle Certified. 

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply, pressemelding fra Superwood og nettsidene til Superwood.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.127