23948sdkhjf

Entreprenørtabbe førte til at gjødselkjeller kollapset

Vinteren 2022 begynte den nye gjødselkjelleren til Tore Skundberg å bli full. Det hadde den aldri vært før. Det ble den heller aldri, for det var noe alvorlig galt med endeveggen.

800 KUBIKK MØKK: Det var så mye gjødselkjelleren tålte, før veggen kollapset. Den hadde på det tidspunktet fortsatt plass til 100 kubikk til før den hadde vært helt full.

Melkebonden Tore Skundberg fra Hattfjelldal forteller til Building Supply at da endeveggen på gjødselkjelleren kollapset 9. april i år, døde fire dyr av skadene.

Fjøset bestod av en del som er fra 80-tallet, og en ny del som ble utbygd senest i 2020. Det var den nye delen som raste sammen.

– Den tålte ikke vekten av møkka, sier Skundberg.

Fjøset som var bygget i 2020, viste ikke sine svakheter første vinteren. Da var det svært lite møkk i kjelleren. Men det andre året var kjelleren fylt opp med 800 kubikk møkk. Skundberg forteller at det totalt er plass til omtrent 900 kubikk møkk.

– Kollapsen skjedde ved at det ble et digert brudd som førte til at veggen åpna seg på midten, som to klappdører. Store mengder møkk veltet ut fra gjødselkjellern, sier Skundberg.

Hele endegavlen og fjøskassa er borte

– Det har vært en del uheldige omstendigheter, men jeg vil ikke uttale meg i detalj så lenge forsikringssaken pågår, sier Skundberg.

Han forteller at det er satt opp en enkel vindsperre i andre etasjen, så det ikke blåser inn på dyrene. Gjødselkjelleren er fortsatt åpen.

– Endeveggen i gjødselkjelleren skulle tåle mye vekt for å holde tilbake så store mengder med møkk. Da endeveggen kollapsa, tok den samtidig med seg fjøsveggen rett over. Hele endegavlen og fjøskassa er borte nå, sier Skundberg.

Vil ikke røpe navnet på entreprenøren

– Nå er det en pågående sak mellom forsikringsselskapet og entreprenøren som har bygd den nye delen, sier Skundberg.

Så lenge ingenting er avklart når det gjelder skyld eller noe annet, ønsker ikke Skundberg å fortelle flere detaljer rundt hvilke svakheter og tabber som har ført til kollapsen.

Skundberg har heller ikke fått takst på ulykken enda.

­– Jeg vil ikke komme med antakelser, eller røpe navnet på entreprenøren. Det eneste jeg kan si er at det har blitt gjort noen tabber som har ført til svakheter i konstruksjonen, sier Skundberg.

Trygg på at det blir gjort skikkelig nå

– Det er ennå for tidlig å konkludere med skyld eller noe som helst annet, sier Skundberg.

Han sier at entreprenøren er klar over hva feilen er. Skundberg føler seg derfor trygg på at de gjør en skikkelig jobb om det er de som skal sette opp ny vegg.

– Uansett hvem som setter opp veggen på nytt, så blir det helt sikkert gjort skikkelig denne gangen. Ingen er nok interessert i negativ medieomtale i tilfelle et nytt uhell, sier Skundberg.

Skjer vanligvis bare i gamle gjødselkjellere

Skundberg har hørt om tilfeller der tilsvarende har skjedd. Han forteller at det både i Trøndelag og på Østlandet har kollapset vegger på denne måten.

– Vanligvis er det på gamle kjellere sånt skjer, der betongen smuldrer opp og stålkonstruksjonen er rusta, sier Skundberg.

Før Skundberg vil si noe mer, må de andre partene komme på banen. Han venter derfor til avgjørelser er tatt. Nå er det en sak mellom hans eget og entreprenørens forsikringsselskap.

Har brukt samme entreprenør før – og skal nok gjøre det igjen

– Entreprenøren gjør nok ikke samme feil to ganger, sier Skundberg.

Fjøset var et påbygg og det er andre gangen jeg bygger ut. Jeg brukte samme entreprenør begge gangene, sier Skundberg.

Planen var opprinnelig å starte bygginga våren 2020, men siden entreprenøren hadde ledig kapasitet på grunn av noen oppdragsgivere som hadde trukket seg, gikk de i gang høsten 2019. Det førte til et opphold i byggeprosessen da muren var ferdig.

– Det er jo ikke gunstig å bygge vegg på den hardeste vinteren, så de ventet til våren med det, sier Skundberg,

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094