23948sdkhjf

Olimb Anlegg: Utviklet bærbar elektrisk borerigg

Tung aktør innen gravefrie metoder utvikler egen liten borerigg.

Olimb Anlegg har utviklet en bærbar, elektrisk borerigg som etablerer stikkledninger gravefritt fra hus til hovedledninger, står det i en pressemelding fra Olimb.

Bakgrunn: I desember 2022 signerte Oslo kommune Vann- og avløpsetaten (VAV) og Olimb Anlegg AS en avtale om innovasjonspartnerskap på utvikling av en løsning for gravefri tilknytning av stikkledninger til hovedledninger. Knapt seks måneder senere er prototypen klar for testing i virkelige forhold og nå har oppdragsgiveren stor tro på løsningen i følge meldingen.

200 kilos tyngde

Det er snakk om en helhydraulisk borerigg satt sammen av flere bærbare deler, slik at den enkelt kan fraktes, settes sammen og brukes innvendig fra kjellerrom i bygninger. Prototypen er 2,30 meter lang, veier 200 kg ferdig montert, og drives naturligvis av ren elektrisitet. 

Riggen har alle egenskapene til en større borerigg, og borer gjennom alle typer materialer og grunnforhold på veien fra hus til hovedledning: betong, tre, stein, løsmasser og stål. Den er konstruert for å utføre kjerneboring, styrt boring og hammerboring, alt etter situasjon og grunnforhold, i lengder opptil 50 meter. 

Flere fordeler

Riggen borer seg ut fra kjellerrom til et påkoblingspunkt i kum ute i gata, og trekker deretter inn et nytt vannrør til huset. Det skal gå på noen timer i følge Olimb, uten å rive i bygningen eller grave i grunnen. 

Dette er spesielt viktig i bysentrum, hvor gravearbeider ofte medfører stengte gater og store utfordringer for fremkommeligheten. Olimb Anleggs mini-borerigg kan blant annet bore under vei og trikkeskinner mens trafikken går uforstyrret i bybildet.

I dag finnes det ingen kommersiell løsning for gravefri etablering av stikkledninger, i følge Olimb. Oslo kommune VAV har i flere år invitert markedet til å utvikle nye, gravefrie metoder, og satte opprinnelig av totalt 18 millioner kroner til utviklingen av en slik løsning i innovasjonsprosjektet «NoDig Development». To firmaer deltok i konkurransen om et innovasjonspartnerskap med Oslo VAV, men Olimb vant altså denne.

Tidligere enn forventet

– Tidsperspektivet var 18 måneder fra prosjektoppstart til riggen skal være i drift for VAV. Prototypen var ferdig bygget på under fire måneder, og vi ligger godt foran tidsplanen så langt. Hvis det går som vi håper, kan riggen være i drift i prosjekter for Oslo kommune før det har gått 12 måneder, forteller en optimistisk prosjektleder i Olimb Anlegg, Jørgen Kristensen.

– I VAV har vi stor tro på at vi i dette prosjektet kommer i mål med en gravefri løsning for etablering av stikkledninger. Det vil gjøre det mulig for oss å ikke bare øke rehabiliteringstakten, men også gjøre det billigere, mer miljøvennlig og med mindre ulemper for byens innbyggere, sier prosjektleder Caroline Hovind Fantoft i VAV.

Opphav og kilder: Olimb Anlegg

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109