23948sdkhjf

Pareto skal installere solceller på alle sine 50 tomter

Siden selskapet eier tomter på over en halv million kvadratmeter, kommer det til å bli mye solceller.

DET STØRSTE SOLCELLEANLEGGET: Nylig kom tillatelsen fra kommunen til å etablere solcelleanlegg på tak og deler av veggparti på den 11.000 kvadratmeter store Ramirent-bygningen på industriområdet i Ytre Enebakk.

Henrik Bull Svarva jobber i investeringsteamet i Pareto.

– Vi har som ambisjon å installere solcelleanlegg på alle våre eiendommer, der det er teknisk mulig. Totalt forvalter vi cirka 50 eiendommer i Norge fordelt på cirka 510.000 kvadratmeter, sier Svarva, i en pressemelding. 

– Hoveddelen av våre eiendommer er logistikkbygg på Østlandet. Disse byggene har store flate tak og egner seg godt for solcelleanlegg. Potensialet er beregnet til et installert volum på nesten 50.000 kWp. Dette vil gi en årlig strømproduksjon på 40 millioner kWh. Vi er allerede godt i gang og har innen høsten 2023 ferdigstilt nesten 20.000 kWp, sier Svarva.

Til sammen skal det installeres 1.900 paneler på bygget i Ytre Enebakk. Anlegget vil produsere cirka 930.000 kWh per år, nok til å dekke forbruket tilsvarende cirka 60 norske husholdninger. Det opplyser selskapet som eier bygget; Pareto Alternative Investments AS.

Størst på solceller

Dette blir den så langt største solcellesatsingen i Enebakk. For leietaker Ramirent sin del, som har flere lokasjoner rundt om i landet, blir Enebakk det første stedet hvor selskapet kan nyttiggjøre seg en slik teknologi.

– Vi har regnet ut at det vil dekke cirka 40 prosent av vårt årlige strømforbruk her. Videre at vi vil spare 133 tonn CO₂-utslipp per år, forteller Carsten Pieper, som er ansvarlig for lokasjonen på Gran.

– Så lenge det er snøfritt kommer vi til å produsere strøm. Når det produseres mer strøm enn vi trenger, om somrene, vil det overskytende føres inn i strømnettet og Pareto kan selge det videre, sier Ingeborg Beate Svanes, som er HUB&prosessdirektør.

Bygget sel, solgte til Pareto

Det var i 2017, et år etter at Ramirent bygde verksted og lager på Gran, at de solgte til Pareto.

Det er OneCo som monterer anlegget. De har rammeavtale med Pareto for installasjon av solcelleanlegg på en rekke av Paretos bygg og opplyser at ni invertere skal monteres på Gran.

Forventet oppstart på når de kan ta i bruk egenprodusert strøm er oktober i år.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Ramirent.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093