23948sdkhjf

Stellantis kjøper norsk nikkel og kobolt

NORSKE MINERALER: Bilprodusenten Stellantis (som står bak merkene Alfa Romeo, Citroën, DS, Fiat, Jeep, Opel og Peugeot) gjør tunge investeringer i norske mineraler. 

Selskapet har inngått et strategisk samarbeid med Kuniko Ltd, og som sikrer dem 35 prosent av den fremtidige produksjonen av nikkel- og koboltsulfat fra Kunikos norske leteområder i en periode på ni år.

Stellantis, som er representert av Bertel O. Steen i Norge, har også investert fem millioner euro i ny egenkapital. De eier dermed 19,99 prosent av Kuniko, et selskap som skal drive karbonnøytral utvinning av metaller.

Kuniko Limited er et australsk mineralutforskningsselskap med fokus på utvikling av kobber-, nikkel- og koboltprosjekter i Skandinavia og har utvidet sine interesser til å inkludere prospekter for litium i Canada. Selskapet driver letevirksomhet i Norge og Canada, og har sitt eget kontor i Oslo.

De norske leteprosjektene foregår i på Ringerike, i Gudbrandsdalen og i Trøndelag.

Skal fremme leting i Norge

Arbeidet med å sikre en stabil forsyning av råmaterialer for sin elektrifiserte fremtid, gjør at Stellantis har inngått en rekke partnerskap. I tillegg til Kuniko har Stellantis avtaler med Alliance Nickel, McEwen Copper, Terrafame, Vulcan Energy, Element 25 og Controlled Thermal Resources.

Den økte egenkapitalen vil bli brukt til å fremme Kunikos prosjekter for leting etter batterimetaller i Norge, inkludert nikkel, kobolt og kobber.

"Kun batterielektrisk innen 2030"

Som en del av strategiplanen «Dare Forward 2030», har Stellantis som mål å oppnå 100 prosent salg av batterielektriske personbiler i Europa og en 50 prosent salgsandel for batterielektriske personbiler og lette lastebiler i USA innen 2030.

Stellantis er på vei mot å bli et karbonnøytralt selskap, inkludert alle områder, innen 2038, med en kompensasjon på under 10 prosent for gjenværende utslipp.

- Partnerskapet med Stellantis fremmer bærekraftige europeiske verdikjeder for batterier og bekrefter potensialet i vår portefølje av batterimetallprosjekter i Norge, mener Antony Beckmand, administrerende direktør i Kuniko.

Dekker europeiske batteribehov fra norske prosjekter?

- Vi er offensive, og på vei for å sikre en helhetlig portefølje av råvarer som trengs for å oppfylle målene vi har satt i vår strategi «Dare Forward 2030», sier Maxime Picat, sjef for innkjøp og forsyningskjede i Stellantis.

- Med Kuniko styrker vi muligheten til å dekke våre europeiske batteribehov med en lokal og miljøbevisst løsning fra selskapets norske prosjekter

Opphav og kilder: Pressemelding fra Stellantis / Bertel O. Steen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078