23948sdkhjf

Hugo på høyt plan

Han har Oslos beste utsikt, og får endatil betalt for det. Hugo sier han ikke liker spesielt å se ned på folk. Han har et godt forhold til «bakkemannskapet».

AFPOSTEN: Noen hater å oppholde seg i høyden, mens andre elsker det.

Slik som den portugisiske kranføreren, hvis fulle navn er Hugo Pedro Da Silva Ferreira Freitas (44). Han jobber i Eiqon, et selskap i AF Gruppen.

Hver morgen klatrer Hugo opp de 40 meterne til arbeidsplassen sin. Fra kranførerstolen har han god utsikt over prosjektet og byen. Noen vil hevde mer enn god nok.

I en av to heisekraner som ruver over byggeplassen til det nye Tøyenbadet sitter Hugo Pedro Da Silva Ferreira Freitas. - Det er en bra jobb. Jeg har god utsikt og ser alt, smiler han.

Ikke ensomt

Selv om Hugo sitter alene, og fysisk er et stykke unna de andre, føler han seg ikke alene. Løftene skjer i samarbeid med anhukere på bakken, og Hugo har derfor mye kontakt med resten av prosjektet via walkie-talkie. Å løfte er et samarbeidsprosjekt.

Med full aktivitet på byggeplassen er det stadig noen som trenger hjelp med å flytte eller løfte på noe.

– Jeg har kontakt med alle på byggeplassen. Vi snakker mye, og i tillegg har jeg musikk her oppe. Det er ganske fint, sier han.

Kranen har en løftekapasitet på mellom tre og et halvt og tolv tonn, avhengig av hvor langt ut på kranen løftet skjer. Fra førerhytta har Hugo full kontroll, og datamaskinen i kranen både hjelper og veileder.

Jobbet i seks land

Hugo er fra storbyen Porto, som er Portugals nest største by. Og før han kom til Norge og Eiqon jobbet han i seks land, men ikke alltid som kranfører. I fire år har han styrt kranen, og i to år før det var han anhuker.

– Det var tidligere kolleger på Island som tipset om jobben i Eiqon i Norge, forteller Hugo, som nå sitter med utsikt over hovedstaden.

Hugo er en ivrig fotograf og tar jevnlig bilder av kranutsikten, og det har blitt mange soloppganger og -nedganger. Noen byggeplasser byr også på sjøutsikt. Han trives godt og godt veldig i det høye.

Som om ikke kranførerjobben var nok, driver Hugo med fjellklatring også. Han får visst ikke nok av store høyder. 70 meter rett opp er det høyeste så langt.

Familien hit?

Portugiseren kom til Eiqon i fjor sommer, og er blitt glad i Norge. Problemet er at kone og to barn er hjemme i Porto. Men det er hele familien åpen for å gjøre noe med.

– Har jeg fortsatt arbeid blir jeg gjerne hvor lenge som helst her, sier Hugo.

Allerede er flytting til Norge tema rundt middagsbordet med familien.

– Vi får se, det er jo en del som skal klaffe. Men både mor, far og barna på ni og elleve har lyst. Så kanskje neste år, sier Hugo.

Opphav og kilder: AFPOSTEN/AnleggsMagasinet #4-2023

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078