23948sdkhjf

Ekstremvær: Tidkrevende gjenoppbygging etter jordskred ved Dokka

TUNGT EKSTREMVÆR: Fylkesvegen vest for Dokka fikk store skader under styrtregnet 25. juli. Det jobbes fortsatt med å utbedre skadene.

Arbeidet med å bygge opp igjen fylkesveg 2426 går for fullt etter at området ble undersøkt av geolog, melder Innlandet fylkeskommune.

Sandmovegen i Nordre Land var den fylkesvegen i Innlandet som fikk størst skader etter det kraftige regnværet den 25. juli.

Store vannmasser førte til et jordskred som tok med seg vegen.

Mange maskiner i sving

- Området måtte undersøkes av geolog og andre fagfolk før vi kunne planlegge hvilke tiltak vi skulle sette inn. Dagen etter befaringa satte vi i gang med arbeidet. Nå har vår entreprenør Mesta to gravemaskiner, en vals og 5-6 lastebiler som jobber på stedet der vegen har rast ut, sier enhetsleder Trond Røstadstuen i Innlandet fylkeskommune.

- Det går med mye masse for å fylle opp igjen det kraterliknende hullet som oppsto da vegen ble undergravd av vannmasser under styrtregnet. Vegen må bygges opp lag for lag i krateret. Det var 20-30 meter bredt og sju til ti meter dypt da entreprenøren startet, forteller Røstadstuen.

Bekk tok ny retning

Den geologiske vurderinga er at en bekk under en skogsveg lenger opp i terrenget rant over og tok et nytt løp da stikkrenna under vegen tettet seg. Vannet rant mot fylkesvegen og begynte å grave i grunnen der.

- Vi måtte starte med å tilbakeføre bekken til sitt opprinnelige løp og legge ned ei ny og større stikkrenne under skogsvegen. Deretter kunne entreprenøren begynne å kjøre inn sprengstein for å bygge opp igjen bærelaget i fylkesvegen, sier Røstadstuen.

Arbeidet er ventet å være ferdig mot slutten av denne uka.

Opphav og kilder: Innlandet fylkeskommune

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078