23948sdkhjf

Dette blir verdens største heldigitale hengebru

901 METER LANG: Arbeidet med Nye Sotrabru settes i gang nå.

Det starter med at de ferdigstøpte senkekassene til brutårnet i Knarrevika fraktes på lekter og senkes på plass, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Brua er en del av nytt Sotrasamband mellom Kolltveit og Storavatnet. Sotrabru er designa og prosjektert av Norconsult for Sotra Link. Riksvei 555 Sotrasambandet startet byggingen i vår og skal åpne for trafikk sommeren 2027.

Brua har et hovedspenn på 608 meter og ei lengde på 901 meter.

–  Når senkekassene er på plass, kan arbeidet med å støpe selve fundamentet til brutårnet komme i gang, sier kontraktsansvarlig for Nye Sotrabru i Statens vegvesen, Håkon Matre.

Flytekran og dykkere

Senkekassene er om lag 10 x 5 meter og veier rundt 228 tonn hver. Kassene er forskaling til støpingen av fundament til de 145 meter høye brutårnene.

Matre beskriver arbeidet som krevende. Dagslys, vind og flo og fjære vil spille inn når de store elementene skal på plass. Kassene skal løftes ned i sjøen med flytekran, og dykkere skal sjekke at plasseringen blir riktig. Alt dette kontrolleres digitalt, for brua finnes ikke på papir.

Heldigital, og det skal gi flere fordeler

Statens vegvesen skriver nemlig at Nye Sotrabru er verdens største bru som er heldigital både i prosejktering, utførelse og etter hvert forvaltning. Norconsult har lagd en «digital tvilling» til den fysiske brua.

Det vil si at brua blir bygd uten tegninger og med den digitale modellen som den eneste kilde til «sannheten» for alle parter, forklarer Statens vegvesen i pressemeldingen.

Fordelene med den digitale modellen skal være at det blir lettere å forstå for alle parter, og det skal gi mindre risiko for feil og misforståelser.

Norges bredeste

Nye Sotrabru kan i tillegg smykke seg med enda en rekord:

Med en bredde på 29,5 meter blir den Norges bredeste hengebru. Den får fire kjørefelt og sykkelvei med fortau.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Statens vegvesen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109