23948sdkhjf

Hanne fra Imsland: - 8-tonneren min er perfekt til all slags bruk

GRØFTENS HELTER
“Jeg får ny 8-tonner i mai"

  • Helten: Hanne Øvregård
  • Bosted: Imsland, bor i Etne
  • Yrke: Anleggsgartner
  • Akkurat nå: Hanne har jobbet i anleggsbransjen i ti år, og har hele tiden jobbet for Rogalands-bedriften Komplett Utemiljø.
  • Instagram: anleggsgartner_hanne

"Valget av yrke var veldig tilfeldig. Når jeg skulle velge videregående skole så kom jeg over en Tveit VGS som hadde hestelinje, og der kunne jeg ha med meg min egen hest. På Tveit hadde de også en linje for anleggsgartner, noe jeg aldri tidligere hadde hørt om. Jeg visste at jeg ikke ville ha en kontorjobb, det var uaktuelt. Jeg synes anleggsgartner virket kjekt, med en god blanding av maskinarbeid og å "jobbe med nevene" som jeg var vandt til fra min oppvekst på gård.

Etter to år søkte jeg meg læreplass hos Komplett Utemiljø. Det fikk jeg, og i 2014 begynte jeg der som lærling. Jeg tok fagbrevet mitt i 2016, og jeg har vært i den samme bedriften siden.

Jobben

Det beste med jobben min er at man er rundt omkring og ser mange fine plasser. Og i tillegg er alt man lager synlig. Det er jo ikke til å skjule at dagene er mindre flotte med regn og sørpe til knes, men det gjør at man setter sykt pris på fine dager.

Jeg gjør naturligvis mye grunnarbeid og usynelig arbeid, men veldig mange detaljer og utforminger er over bakken. Det å ta før- og etterbilder er veldig tilfredsstillende, spesielt om jeg har vært på prosjektet fra start til slutt, fra første grabb i bakken til siste finish med planting.

Maskiner

Det er ikke en stor entreprenør jeg jobber for, det vil si ikke så stor maskinpark. Vi har to gravemaskiner, en Hitachi 8-tonner og en Hitachi 2,6-tonner, og vi har tre små hjullastere. Jeg har også storbillappen, men vi har ikke lastebil i vår bedrift. Jeg kunne godt tenke meg å prøve større maskiner, både gravemaskiner og hjullastere, samt å kjøre lastebil i anlegg. Men jeg tenker at jobben man gjør med store maskiner kanskje kan være litt ensformig.

Og hjulgraver har jeg også alltid hatt lyst til å prøve, for det ser så smidig ut. Sige rundt med hengeren på slep.

Men jeg må si at jeg trives godt i 8-tonneren min. Den er perfekt til all slags bruk. Den er kompakt, men samtidig stor nok til å få de aller fleste jobbene våre i havn. Den har god oversikt og komfort, og den er lett å bruke. Vi hadde en 5,5-tonner med konge-bom, og den hadde like lang rekkevidde som 8-tonneren, men langt fra samme kraft og stabilitet. Jeg får ny 8-tonner i mai, og jeg gleder meg stort.

Elektrisk

Når det gjelder elektriske maskiner så virker nok det bedre på papiret enn i virkeligheten, tenker jeg. Både det med lading og kapasitet, vær og vind som påvirker alt dette er nok ikke helt ferdigutviklet eller optimalt. Vi arbeider fote på hytter og litt landlig, og jeg tviler på at alle har en stikkontakt klar til å lade opp alt utstyr vi har med oss. Jeg hadde hvertfall tatt med meg et dieselaggregat i backup, og da er kanskje litt av poenget borte. Men en plass må jo utviklingen begynne, og dette blir nok bedre.

Oppdrag

Det har vært mange kule oppdrag gjennom åra. Vi hadde for eksempel flere prosjekter på Røvær, en øy utenfor Haugesund. Der måtte alt av masse, utstyr og maskiner fraktes med båt. For setin til en mur vi skulle lage, måtte vi til Røværs eneste bonde og plukke dyrkningsstein fra beitet hans. Det er et prosjekt jeg husker godt.

Om tre år

Jeg håper og tror at jeg om tre år har 13 års jubileum i Komplett Utemiljø. Kanskje jeg har kjøpt meg en lastebil eller fått bedriften til å kjøpe en. Reise rundt med storbil og gravemaskin hadde vært drømmen.

KLIKK for alle artikler i Grøftens helter!.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078