23948sdkhjf

23 prosent nedgang i salget av anleggsmaskiner første kvartal 2024

MGF OM MASKINSALGET: Det har vært en tøff start på året for dem som selger anleggsmaskiner. Maskingrossisternes Forening (MGF) lager statistikk på vegne av sine medlemmer, og melder 23 prosent nedgang.

En varslet nedgang

MGF oplyser at ved inngangen til 2024 foventet medlemmene stagnasjon eller svak nedgang i nysalget av maskiner i 2024.

Først kvartal er derfor som forventet, og de fleste melder om at det er noe mindre aktivitet i markedet enn tidligere år.
Vei og Anlegg- messen arrangeres på NOVA Spektrum 24. – 27. april, og det er sannsynlig at flere av aktørene kommer til å ha økt salg under messeperioden som kan ha innvirkning på andre kvartal.

MGF melder tilbakegang på alle de store underkategoriene, dog med vekst i gravemaskiner på belter, dozere, veihøvler og minidumpere.

Salget av nullutslippsmaskiner har imidlertid hatt en svak økning, opplyser MGF, som fører til at markedsandelen for nullutslipp er oppe på seks prosent i første kvartal.

Ny aktør med i MGF-statistikken

Tallene fra MGF gjelder for medlemmene i foreningen, altså ikke alle leverandører på markedet, men til denne rapporten er det tilkommet en aktør til - og MGF forklarer da utviklingen slik:

"Agder Anleggsenter er for første gang med i statistikken med sitt maskinsalg, og det er av den grunn ikke bare endring i maskinsalget som påvirker tallene siste kvartal. Det er blitt en respondent ekstra i tallmaterialet, og dette betyr at den underliggende nedgangen er større enn det som vises i statistikken."

Denne grafen fra MGF viser tallene for første kvartal 10 år bakover i tid, så helt krise er det forsatt ikke:

Gravere på belter og hjullastere

I MGF-oppsettet er gravemaskiner på belter den største maskinkategorien. Av disse er det  solgt 253 stykker, som er ned 24 prosetn fra samme periode i fjor.

MGF deler dem også inn i vektklasser, og melder at maskiner mellom 28 og 33 tonn øker, ellers er det nedgang i alle vektklasser over 16 tonn

Hjullastere er nest største kategori, og her meldes nå svak tilbakegang etter en lenger periode med vekst. Totalt ble det solgt 242 hjullastere i første kvartal i år.

Halvering av minigravere

Ifølge MGF er salget av minigravere er nesten halvert, i år 115 maskiner mot 217 samme periode i fjor. Her øket imidlertid nullutslippsandelen til 16 prosent.

Opphav og kilder: Maskingrossisternes Forening (MGF)

KLIKK for alle artikler i EKSTRA Tungt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078