Bjelland AS om hvorfor de valgte en Volvo EC250E

NY GRAVEMASKIN: Bjelland AS på Klepp har fått ny Volvo EC250E, levert av Tor Anders Skjæveland i Volvo Maskin AS.

Tor Gunnar Vestly er fast maskinfører på den nye Volvo EC250E. Han har bare gode ord å si om maskinen.
– Den er fantastisk. Det er en god og rolig maskin. Den gode hydraulikken gjør den rask og presis. Jeg liker også serviceapparatet rundt den nye maskinen, for hyggelig folk er faktisk også viktig, sier Vestly.
Vestly forteller videre om sin første jobb med maskinen på Gjesdal i Gjesdal kommune.
– Jobben er ikke så stor, men jeg fikk utnytta maskinen bra ved mottak av flere tusen kubikk matjord, og nydyrking av et areal på ca 10 dekar. Dette blir nå nytt og effektivt jordbruksområdet i løpet av våren og sommeren for grunneieren.
Det stod mellom Volvo og Cat
Joakim Hetland er daglig leder i Bjelland AS på Klepp i Rogaland. Han forteller til Tungt at den nye maskinen er en fornyelse av maskinparken.
– Hvorfor valgte dere Volvo?
– For oss er både Volvo og Cat foretrukne maskintyper, siden vi har dette fra før av og er godt kjent med disse. I tillegg til at det er solide maskiner, har de også god restverdi når de skal ut på ettermarkedet, sier Hetland.
Hetland legger til at både driftssikkerhet, dieselforbruk og selvfølgelig pris var avgjørende i valget.

Fornyelse av maskinparken
Hetland forteller at det nå var en Cat 326F gravemaskin som skulle byttes ut. Medvirkende til valget av en ny 250, var at de har en Volvo 250 fra før av som de er godt fornøyd med. Og servicen er viktig.
– Samarbeidet med Volvo og jevnlige møter, er viktig for oss. Det vil jo alltid være noe som dukker opp, men vi opplever at de følger opp. Driftssikkerheten er tross alt noe av det viktigste, sier Hetland.
Bjelland skifter vanligvis ut maskinene etter seks år eller 10.000 timer.
– Da er vi ganske trygge på restverdien av maskinene, hvert fall med disse merkene.
Han legger til at de kjører vanlige femdagers uker med 40 arbeidstimer, som innebærer 9.000-10.000 timer på seks år.
– Denne gangen fikk Volvo Maskin den gamle maskinen vår i innbytte.
Ville ha gjennomprøvd, fremfor nyeste modell
Denne gangen hadde Bjelland muligheten til å kjøpe den splitter nye 260-modellen, men de gikk heller for en gjennomprøvd 250.
Hetland presiserer at oppetid er viktig. Derfor ville de ikke prioritere en ny maskin med risiko for nye barnesykdommer.
– De nye funksjonene vi går glipp av, er mindre viktig i forhold til oppetid og produksjon.
Hetland forteller videre at dette faktisk var en av de to siste 250’ene som ble solgt av Volvo Maskin. Tilbudet Bjelland hadde fått hadde to ukers varighet, så om han ikke bestemte seg raskt, ville han ikke fått denne modellen.
– Hvorfor denne størrelsen?
– Vi har maskiner i segmentet fra 8 til 50 tonn. Denne størrelsen funker godt til varierte oppgaver. Den nye maskinen skal brukes til mye grøftearbeid i forbindelse med veiutbygging. Denne størrelsen har tiltrotator og alt det den behøver for dette. Dette bidrar til at det er en svært fleksibel maskin.
– Hva er merke og størrelse på skuffene?
– Vi har en 1.500 liter graveskuff og 1.500 liter pusseskuff. Vi foretrekker det lokale merket Klepp Mek, som vi har hatt i over 20 år. Det var det ikke noen diskusjoner på.
Hetland legger til at de har valgt «Fuelsave» på alle sine gravemaskiner med tiltrotator. Fordi disse maskinene ofte har et større sortiment med skuffer på grunn av hyppigere bytte, blir det også mindre slitasje på skuffene. Dette gjelder alt fra skjærskuffer, graveskuffer til smalskuffer.
– Dette er skuffer med tynnere gods, og dermed lettere. Da sparer vi diesel.
Hetland legger til at de bruker Steelwrist tiltrotator, og at han setter pris på det gode samspillet mellom Steelwrist og Volvo i forhold til styringen.
Volvo EC250E
- Vekt: 28 tonn
- Bruttoeffekt er 168 kW ved motorturtall 1.600 o/min
- Skuffevolum: 0,56 - 1,76 m³
- Løftekapasitet, langs understell: 10.050 kg ved rekkevidde/høyde 6 / 1,5 m
- Maks. rekkevidde: 10,3 m
- Maks. gravedybde: 7 m
– Hva består resten av maskinparken av?
Hetland forteller at maskinparken består av ca 40 maskiner, gravemaskiner og hjullastere, fra 1,5-50 tonn.
– Disse er jevnt fordelt i størrelse og antall mellom Cat og Volvo. Vi har også tre 8-tonns Kobelco gravemaskiner. Vi er lojale til to tre merker på maskiner og biler, noe som gir rett kjøpspris og god oppfølging gjennom levetiden.
Hetland legger til at lastebilparken består av 14 komplette vogntog, jevnt fordelt mellom Scania og Volvo.
– Hva tenker dere om elektrisk?
– Elektrisk er fortsatt litt i startgropa, og jeg tror helt sikkert det blir fremtiden. Men akkurat nå er det en stressfaktor med nye krav for entreprenørene.
Hetland legger til at han er positiv til det grønne skiftet, at forbruk og tomgangskjøring går ned.
– Men for oss som produserer og leverer hver dag, er det ikke så enkelt å styre arbeidshverdagen og tilpasse oss til at elektriske maskiner jobber så lenge de klarer, istedenfor så lenge vi ønsker.
Hetland legger til at det hadde vært lettere å tilpasse seg om det faktisk fungerte bedre, mens Bjelland opplever at elektrisk ikke gjør dem mer produktive. Lademuligheter er naturligvis et viktig element.
– Det er ikke lett å få elektrisk til å passe inn der det ikke er tilrettelagt. For å få til det må vi stille med langt flere maskiner enn vi måtte ha gjort med fossilt.
I tillegg trekker Hetland frem at fortjenestemarginen i bransjen ligger på mellom 2-5 prosent.
– Da er det svært risikofylt å vurdere en overgang til maskiner som reduserer produksjonen, lønnsomheten og tilgang til prosjekter som ønsker å betale det det faktisk koster.
– Vi har to elektriske Cat 320 Z-line, så vi vet hva det går i, og har erfart at disse er vanskelige å ha i maskinparken om ikke kundene vil være med å betale for de, eller tilrettelegge for elektrisk. Vi er med og prøver, men legger ikke skjul på at det er krevende, avslutter Joakim Hetland, daglig leder i Bjelland.