23948sdkhjf

25 kommuner i bresjen mot svart arbeid

Alle kommunene ligger i samme fylke.

– Sør-Trøndelag er det første fylket i landet som har fått alle sine kommuner med på laget. Vi er svært glade for at kommunene tar samfunnsansvar, og for at Sør-Trøndelag er et foregangsfylke på dette området, fastslår Kristian Tangen, distriktssekretær for LO i Trøndelag, i en pressemelding.

– Dette handler om å stille krav til leverandører og underleverandører om forhold som andel faglærte i bedriften og lærlingordninger, fortsetter Tangen.

Store penger

Hvert år kjøper det offentlige varer og tjenester innen bygg- og anleggsbransjen for om lag 200 milliarder kroner.

– Arbeidsmarkedskriminalitet har vokst fram som en stor utfordring, som både undergraver sentrale velferdsordninger og bidrar til å utkonkurrere lovlydige bedrifter. Vi trenger et tett samarbeid mellom næringsliv, fagbevegelsen og myndigheter for å bekjempe kriminalitet og useriøse arbeidsforhold. Det er derfor svært gledelig at kommunene i Sør-Trøndelag bruker sin makt som innkjøpere til å bidra i kampen mot useriøse aktører, sier Tord Lien, regiondirektør i NHO Trøndelag.

Tiltak

Torgeir Strøm, seniorrådgiver i Skatt Midt-Norge, peker på at det i kampen mot svart arbeid er viktig å sjekke om leverandørene fører personallister og at antall kontraktsledd er begrenset til så få som mulig. I tillegg er det viktig at innkjøpere skaffer seg innsyn i relevante skatteopplysninger hos leverandører og underleverandører og er ekstra oppmerksom på oppfølging og internkontroll.

– Gode interne rutiner for anbudsprosesser er med på å opprettholde tilliten til innbyggerne, sier Ståle Vaag, styreleder i KS Sør-Trøndelag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08