23948sdkhjf

- Kunne spart flere hundre millioner på sykehusforhandlinger

Skanska kritiserer Sykehusbygg og Helse Møre og Romsdal over avlyst anbudskonkurranse.

Helse Møre og Romsdal og Sykehusbygg skapte stort oppstyr 13. juni da de annonserte at den pågående anbudskonkurransen for et nytt akuttsykehus på Hjelset var kansellert.

I en pressemelding ble det forklart at grunnlaget var at tilbudene som ble gitt var langt over prisnivået styret hadde sett for seg, og det ble besluttet at de måtte endre konkurranse grunnlaget.

I en artikkel av NRK kommer det frem at Sykehusbygg mottok et hemmeligstemplet dokument fra advokatfirmaet Wiersholm dagen før beslutningen om å kansellere konkurransen ble tatt, bestilt av entreprenørselskapet Skanska.

Ovenfor NRK bekrefter Skanskas kommunikasjonsdirektør Audun Lågøyr at dokumentet er et juridisk notat med en rekke konkrete innsparingsforlag angående det nye sykehuset.  

Uten å fortelle spesifikt hvilke forslag som er gitt, forklarer Lågøyr at innsparingene kan være på flere hundre millioner kroner – noe han sier Sykehusbygg er klar over.

Dokumentet skal ikke ha blitt offentliggjort for styret før avgjørelsen om å kansellere ble tatt.

– Vi er forundret over at Sykehusbygg og Helse Møre og Romsdal har sagt nei til å bruke et handlingsrom til å gå i dialog med entreprenørene, sier Lågøyr til NRK.

Motpartene på sine sider er dog skeptiske til hvor vesentlig dokumentet hadde vært for avgjørelsesprosessen.

Prosjektleder Helle Jensen i Sykehusbygg bekrefter at hun mottok notatet og at administrerende direktør Espen Remme ble orientert om det, men at de ikke realitetsbehandlet det.

- Vår vurdering var at dette ikke på noen måte påvirket vår vurdering i dette, sier Jensen til NRK.

– Vi mener at den konklusjonen som er gjort er riktig. Det var umulig å fortsette forhandlingene, sier Ingve Theodorsen, Styreleder i Helse Møre og Romsdal til NRK og legger til at prisen ikke var akseptabel for dem.

Kommunikasjonsdirektør Lågøyr sier videre til NRK at dialogen med Sykehusbygg hadde vært god over en lengre tid, men at den siste delen av prosessen fikk dem til å tvile på seriøsiteten ved det hele.

- Vi trodde de var ute etter å få den best mulige løsningen til riktig pris. Vi klarte å gjennomføre en slik prosess i Tønsberg og trodde dette var mulig også i Møre og Romsdal. Det er pussig at de avbryter prosessen før de ser det endelige tilbudet fra vår side. Da må det være noe annet som uroer helseforetaket. Nå ser vi på hva vi vil kreve av erstatning, avslutter Lagøyr.

Opphav og kilder: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078