23948sdkhjf

Nye Oslo-sykehus blir 9,4 milliarder dyrere

Sykehusene på Aker og Gaustad koster nesten 10 milliarder mer enn det som ble antatt tidligere i år.

Dette kommer frem i en artikkel hos NRK onsdag.

Oslo Universitetssykehus (OUS) varsler nå innsparinger ved dagens sykehus, for å kunne finansiere totalkostnadene på 32,5 milliarder for det første byggetrinnet ved de to kommende sykehusene.

At de to sykehusene blir såpass mye dyrere kommer frem i Oslo Universitetssykehus’ økonomiske langtidsplanen, som er basert på tall fra Helse Sør-Øst.

Her blir situasjonen beskrevet slik:

«Endrede investeringskalkyler ble mottatt 30.10.2018 og gir et økt investeringsnivå på 9,4 mrd. kroner i forhold til de foreløpige anslagene som var lagt til grunn for siste rullering av ØLP, dvs. økonomisk langtidsplan 2019-2022(38) fra april/mai i år.»

Det er flere grunner til at sykehusene blir såpass mye dyrere. Blant annet pekes det på:

  • at de nye retningslinjene sier at nye sykehus skal planlegges med mindre utnyttelse av sengekapasiteten enn tidligere.
  • at befolkningen i Oslo som legges til grunn for dimensjoneringen er fra 2035, ikke 2030 som tidligere.
  • at tomtekjøpet for Aker på 1,7 milliarder kroner er lagt inn.
  • økte byggelånsrenter som følger av større investeringer og lengre byggeperiode.

I en kommentar til NRK sier Morten Reymert, viseadministrerende direktør i OUS, at de skal klare seg økonomisk, blant annet på grunn av den økte effektiviteten ved nye sykehus kontra gamle.

- Vurderingene som er gjort viser at gevinstene også ved å ta i bruk nye bygg og flytte sammen funksjoner og fag som tidligere ikke var samlokalisert, er større enn vi la til grunn for et halvt år siden, sier Reymert.

Innsparingskrav

Ifølge den økonomiske langtidsplanen. fører kostnadene for de nye sykehusene til at mer av midlene fra driften av dagens sykehus må settes av. Ti år med innsparinger kreves, ifølge planen.

 Det blir sparekrav. Om de blir mer krevende eller ikke, det får jo tiden vise. Våre beregninger viser at vi er nødt til å forbedre driftsresultatene, og det kommer vi til å jobbe aktivt med, sier Morten Reymert til NRK.

Les mer om saken her.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094