23948sdkhjf

VIDEO: Hålogalandsbrua åpnes

Søndag 9. desember åpnet E6 Hålogalandsbroen, hvor både statsministeren og samferdelsministeren var tilstede. Se video fra åpningen og stilige bilder av det ferdigstilte prestisjeprosjektet!

Broen blir Norges nest lengste hengebro. I en større sammenheng blir den den 5. største i Skandinavia, 7. største i Europa og 22. største i verden.

Ferdigstillingen av broprosjektet skal gjøre dagens E6 18 km kortere, samt redusere reisetiden til og fra Narvik mot Vesterålen / Lofoten og Tromsø med mellom 15 og 20 minutter.

I anledningen har rådgiverne COWI, som sammen med arkitektene DISSING+WEITLING og Johs Holt og NGI har designet broen, delt noen kule bilder av det ferdigstilte prosjektet, som man kan se videre under i artikkelen: 

– Det ville vært utenkelig å bygge en bru som dette i Norge på 60-tallet. Det som muliggjør denne brua er høyfast stål i brukablene, moderne metoder for sikring av konstruksjonen mot korrosjon og utforming av selve brubjelken som en stiv stålkasse med aerodynamisk geometri. I planleggingsprosessen er Hålogalandsbrua nøye beregnet for alle tenkelige påvirkninger, særlig for vind, forteller prosjektleder fra COWI, Erik Sundet.

Fra brutårnets elegante A-formede tårn 179 meter over havoverflaten, nyter prosjektleder Erik Sundet utsikten av et prosjekt som har vært med ham i over et tiår. Han har sett prosjektet fra første forenklede skisse, via en byggefase med vindkast som nådde orkan styrke til en ferdigstilt bro.

For ham er ikke broen bare verdens vakreste – den har også vært en avgjørende del av hans karriere.

– Det går lang tid mellom hver gang man får anledning til å jobbe med et slikt prosjekt. Og det er heller ikke mange slike prosjekter en rekker i løpet av en karriere. Hålogalandsbrua kommer alltid til å være litt min. I fjor sommer tok jeg til og med familien min med opp for å se den, forteller Sundet.

Alle bildene tilhører COWI. Videoen tilhører Statens Vegvesen. 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109