23948sdkhjf

Vegvesenets ansatte trues på jobb

I løpet av tre år har arbeiderne mottatt 665 trusler på jobb. – Totalt uakseptabelt, sier Vegdirektøren.

I en melding fra Statens Vegvesen denne uken kommer det frem at selskapets ansatte blir møtt med trusler fra folket når de er på jobb, og det jevnlig.

Det meldes at selskapets ansatte har, i perioden mellom 2015 og november 2018, mottatt til sammen 665 trusler på jobb. Av disse kommer de fleste over skranken på trafikksstasjoner.

Truslene kommer i flere former, blant annet utskjelling, trakassering og trusler om juling og grov vold. Noen blir kontaktet via mobil og facebook på fritiden i tillegg.

232 trusler knyttet til førerprøve

Også sensorene er utsatt. I perioden har 232 trusler blitt framsatt i tilknytning til førerprøven. Andre som utsettes for aggresjon er de som jobber i utekontrollen (30), i hallkontroll (26) og på svartelefon (18).

Denne høsten har en traktørfører truet med å slå ned en av Vegvesenets kontrollører. I en annen sak ble tjenestemann bedt om å ta av seg skjorta og bli med bak huset slik at trafikanten kunne «bli kvitt ham en gang for alle».

Fullstendig uakseptabelt

– Jeg aksepterer ikke at våre ansatte skal trues med vold og juling på jobben! Det er helt uaktuelt at vi skal leve med at noen i Vegvesenet skal være redde for å gå på jobb om morgenen. Eller å ta telefonen en lørdagskveld, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen bestemt.

Han er svært opprørt over at dyktige medarbeidere som samvittighetsfullt utfører jobben de er satt til, blir utsatt for overgrep.

– Ingen i Vegvesenet skal føle seg utrygge, verken på jobb eller på fritida, på grunn av jobben sin, slår Gustavsen fast.

Uenighet er forståelig, vold alltid uakseptabelt

Statens vegvesen er satt til å forvalte et omfattende regelverk, noen ganger reagerer folk på avgjørelsene. Vegvesenet kan også gjøre feil, og tar gjerne saklige diskusjoner, men vil aldri akseptere trusler om overgrep.

– Som alle andre arbeidsgivere, har vi ansvar for å ivareta våre ansettes helse, arbeidsmiljø og sikkerhet. Trusler, hets og mobbing kan ikke tolereres. Vi melder alle grove hendelser til politiet, sier han.

Viktig med god og detaljert rapportering

En gjennomgang viser at antallet trusselsaker mot ansatte er nedadgående.

– Det er bra hvis det blir færre hendelser, men enhver trusselsak er selvsagt en for mye, understreker vegdirektør Terje Moe Gustavsen. Han varsler konkrete tiltak for å støtte Vegvesenets medarbeidere.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109