23948sdkhjf

Lyser ut milliardkontrakter i Regjeringskvartalet

Statsbygg har bestemt seg: Det blir fire store samspillskontrakter i første byggetrinn av nytt regjeringskvartal.

Gjenreisingen av regjeringskvartalet vil gå over tre byggetrinn. I første byggetrinn vil man bygge kjeller, A-blokk og D-blokk og rehabilitere H-blokken.

- Vi lyser ut kontrakter for hvert bygg, samt kjelleren. Det blir fire store og solide samspillkontrakter. Vi snakker om milliardbeløp, sier prosjektdirektør Knut Jørgensen

Lyser ut i mars

Søknadsprosessen for kjeller og H-blokk starter allerede i midten av mars, men utlysningen av D-blokk kommer i juni og A-blokk i 2020.

- I tillegg vil vi lyse ut ytterligere to kontrakter nå i våres: en for energiforsyning og en for forberedende arbeider. Og flere kontrakter vil bli lyst ut senere, så vi snakker om mer enn fire kontrakter i første byggetrinn, påpeker prosjektdirektøren.

Sjøvann som energiforsyning

Vann vil bli hentet i sjøen utenfor Akershusstranda og benyttet som energiforsyning. Sjøvannsanlegget består av en pumpestasjon og en energisentral, samt en rørtrasé fra Akershusstranda til Hammersborg hvor regjeringskvartalet ligger.

De forbedrende arbeidene dreier seg om råbygg og kjeller under D-blokk og Eva Kolstads gate.

Samspill

Hovedkontraktene i byggetrinn 1 skal gjennomføres i samspill mellom totalentrerpenørene, Statsbygg som byggherre og prosjekterende arkitekter og ingeniører.

I det ligger det at entreprenøren kontraheres før prosjektet er ferdig utviklet, og at prosjektet gjennomføres med en felles organisasjon (samspillsorganisasjon), hvor byggherren, entreprenøren og rådgivere er integrert. Partene tar sammen del i utviklingen og planleggingen av prosjektet og får eierskap til et felles fastsatt mål.

Fordeler

- Vi ser mange fordeler med samspill i et prosjekt som nytt regjeringskvartal, sier Knut Jørgensen.

- Det er viktig at entreprenørenes praktiske tilnærming og kompetanse kommer tidlig inn, da får vi en intrigert og tverrfaglig organisasjon som fremmer gode løsninger. Andre fordeler er blant annet; bedre ivaretakelse av sikkerhetskravene, større forutsigbarhet, mindre risiko for forsinkelse og tryggere kostnadsestimater

Forbehold

Selv om entreprisekontrakter lyses ut, er byggestart avhengig av Stortingets godkjenning.

- Det legges opp til gjennomføring av KS2 (ekstern kvalitetssikring 2) høsten 2019 og vinteren 2020. Kontraktene med forberedende arbeider betinger en bevilgning i slutten av 2019, og byggestart for hovedkontraktene forutsetter stortingsbehandling og oppstartsbevilgning våren 2020, avslutter Knut Jørgensen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094