23948sdkhjf

Færre velger bygg- og anlegg

August er her, og det er ikke lenge til skolestart.

Ferske elever skal innta videregående skole for aller første gang, og i år ser vi en fortsettelse på trenden vi så i fjor med at bygg- og anlegg og resten av de yrkesfaglige linjene øker i totalen i forhold til studieforberedende.

Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser nå at hele 51% av alle elevene som søker seg inn på videregående skole velger yrkesfaglig.

86 prosent har fått tilbud om sitt førsteønske, en liten oppgang fra i fjor.

– I år er det er 800 flere søkere til yrkesfag enn til studieforberedende på Vg1. Norge trenger flere dyktige fagarbeidere, og det er gode nyheter at yrkesfagene forsetter å være populære. Det er bra at flere elever nå får innfridd førstevalget sitt, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Stor økning på teknikk og industriell produksjon

Studiespesialisering er det desidert største utdanningsprogrammet i videregående, mens helse- og oppvekstfag er nest størst. Teknikk og industriell produksjon er eneste utdanningsprogram som har en markant økning til VG1 sammenliknet med i fjor, med 800 flere søkere.

- Vi ønsker at flere skal velge yrkesfag, og har derfor satt i gang flere tiltak. Det er like viktig å ha et fagbrev som å ha en mastergrad, og mulighetene er mange om du velger yrkesfag. Rekordmange yrkesfagelever får også læreplass, og flere fullfører og består en yrkesrettet videregående utdanning. Nå skal vi fortsette det gode arbeidet, sier Sanner.

Dersom man ser på bygg- og anleggssøkerne alene, ser man at færre har valgt denne linjen i år.

Bygg- og anlegg er en av linjene som går mest tilbake med nesten 200 færre søkere, med totalt 8848 søkere. Til sammenligning er det kun medier og kommunikasjon (-507), påbygg (-421) og studiespesialiserende (-1542) som går mer tilbake enn bygg- og anlegg.

I motsetning er bygg- og anlegg en av de linjene som viser mest økning i antall tilbudt skoleplass med 239 flere tilbudte plasser enn i fjor.

Totalt er det 2100 færre søkere til skoleplass i 2019 enn det var i 2018.

I fjor opplevde bygg- og anleggslinjene en merkverdig økning i antall søkere, og bransjefolk Building Supply snakket med den gang mente det var et resultat av at arbeid innenfor bygg- og anlegg ble sett på som mer høystatus

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078