23948sdkhjf

Inngår samarbeid mot arbeidslivskriminalitet

Skatteetaten og Statnett har inngått en landsomfattende samarbeidsavtale som gir Statnett nok et verktøy i arbeidet mot arbeidskriminalitet og useriøse aktører.

Avtalen har som mål å forebygge arbeidslivskriminalitet ved å stenge useriøse ute fra Statnetts kontrakter.

Som statsforetak er Statnett ansvarlig for å bygge, drifte og vedlikeholde det norske hovedstrømnettet. I årene fremover planlegger Statnett å investere for mellom 4 og 6 milliarder kroner i året.

Avtalen som ble inngått forrige uke, innebærer at tilbydere som vil inngå kontrakt med Statnett, må signere en fullmakt som gir tilgang til taushetsbelagte opplysninger hos Skatteetaten. Statnett får da sanntidsinformasjon som forteller om virksomhetene betaler skatter og avgifter som de skal, og om de er registrert i nødvendige registre. Denne informasjonen gir Statnett et enda bedre beslutningsgrunnlag ved valg og oppfølging av leverandører.

Spiller på lag med seriøse

- Det offentlige Norge kjøper varer og tjenester for ca. 500 milliarder kroner i året. De som ikke ønsker å følge lover og regler, vil også gjerne ha en del av denne kaka. Gjennom avtaler som denne kan vi krympe handlingsrommet for de useriøse, og spille på lag med seriøse virksomheter som bidrar til fellesskapet, sier divisjonsdirektør Eve Vangsnes Bergli i Skatteetaten.

Når Statnett nå signerer denne avtalen, gir det tilgang til informasjon om aktuelle leverandører til utbyggingsprosjekter over hele landet som de ellers ikke ville hatt.

- Bekjempelse er viktig, og dette er et viktig verktøy i Statnetts arbeid mot arbeidslivskriminalitet. Dette vil bidra til at vi på en enda bedre måte kan sikre et anstendig arbeidsliv for de som jobber på våre anlegg, sier Statnetts direktør for arbeidslivsrelasjoner Thor Johansen.

Arbeidslivskriminalitet koster samfunnet store beløp, går ut over de ansattes lønns- og arbeidsvilkår og virker også sterkt konkurransevridende.

Tidligere samarbeidspartnere 

Statnett har siden 2018 hatt en lignende samarbeidsavtale med Skatteetaten på fire prosjekter, blant annet i utbyggingen av Vestre korridor på Sør-Vestlandet.

- Erfaringene fra piloten på dette samarbeidet har vært gode. Nå vil vi kunne involvere Skatteetaten i prosjekter over hele landet. Det vil kunne gi enda større effekt, sier Johansen.

Avtalen legger opp til at Skatteetaten også kan bistå Statnett med å kontrollere leverandørenes mannskaper gjennom for eksempel kontroller og gjennomgang av mannskapslister. Men den viktigste jobben gjøres før kontraktene inngås.

Skatteetaten har tidligere inngått 11 landsdekkende samarbeidsavtaler med blant annet Statsbygg, Skanska, Veidekke, Forsvarsbygg og Oslo kommune.

- Skatteetaten er nødt til å samarbeide godt med både offentlige og private utbyggere for å holde de som bryter regelverket borte fra byggeplassene, sier Bergli.

Fakta om samarbeidsavtalen

  • Leverandører som vil inngå kontrakter med Statnett, må signere et fullmaktsskjema som gir tilgang til taushetsbelagte opplysninger i hele kontraktskjeden.
  • De sender i sin tur kryptert informasjon til Skatteetaten, som verifiserer om leverandørene er registrert i riktige registre og betaler skatter og avgifter.
  • betale utestående gjeld for å kunne legge inn anbud.
  • Leverandører som ikke innretter seg, kan avvises fra fremtidige oppdrag.
  • Målet med samarbeidsavtalene som Skatteetaten inngår med ulike offentlige innkjøpere og private entreprenører er å utveksle opplysninger som bidrar til at store innkjøpere gir kontrakter til underentreprenører som følger regelverket.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Skatteetaten

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.081