23948sdkhjf

- 30.000 sprinkleranlegg har aldri blitt kontrollert

Sprinkleranlegg skal begrense og forhindre alvorlige branner, men ifølge Kompetansesenter for brann- og driftspersonell har 30.000 slike anlegg aldri blitt kontrollert. - Ingen har sjekket om de faktisk virker!

Det sier daglig leder i Kompetansesenter for brann- og driftspersonell, Anders Sandmæl.

– 75 prosent av alle sprinkleranlegg har aldri blitt kontrollert. Samlet snakker vi om at cirka 30.000 slike anlegg ikke har blitt sjekket om de fungerer som de skal, sier han. 

Setter liv i fare

2020 har begynt med flere svært alvorlige branner. I en av dem, i parkeringshuset på Sola, ble det tidlig klart at bygget ikke var utstyrt med sprinkleranlegg.

- Sprinkling kunne trolig kunne begrenset p-hus-brannen betydelig, hvis anlegget virket, sier Sandmæl. Mange bygg er utstyrt med slike anlegg, problemet er bare at mange av disse anleggene aldri har blitt kontrollert.

– Manglende kunnskap og kontroll med sprinkleranlegg kan sette liv i fare og bety store ekstrakostnader hvis det begynner å brenne, sier brannekspert og underwriter Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring. 

Stort behov for økt kompetanse

Selskapet var først ute med samarbeid med det nye nasjonale kompetansesenteret som jobber for å få opp kompetansen om sprinkleranlegg og alle andre aktive eller passive installasjoner som skal ha en funksjon ved en brann.

- Det er et stort behov for kunnskap om brannsikkerhet og dokumentasjon av hvilket arbeid som er gjort i et bygg, og at sprinkleranlegget har riktig funksjon, sier Skjerping.

– Årlig kontroll av sprinkleranlegg er viktig, og vi sender ut folk som kontrollerer og besiktiger sprinkleranlegg hos kundene våre. Vi håper det skal bidra til at kundene ikke får unødvendig store skader etter en brann i et sprinklet bygg. I tillegg gir en slik sprinklerkontroll kunden rabatt, sier Skjerping.

Falsk trygghet

Brannsikkerhet er komplisert og det er få som har relevant utdannelse.

– Mange rørleggere foretar vedlikehold og gir byggeier en servicerapport hvor det også står noe om feil og mangler ved sprinkleranlegget. Eier og driftspersonell tror at dette dokumenterer sprinkleranlegget sin funksjon, noe som er feil, sier Sandmæl. Han mener Brannvesenet som gjør tilsyn heller ikke har kompetansen som trengs for å avdekke om det foreligger riktige kontrollrapporter. 

Det kreves kompetanse på prosjekteringsnivå for å kunne kontrollere et sprinkleranlegg. Dette dokumenteres med en FG-sertifisering. 

– Likevel blir mange anlegg godkjent, uten at man vet om de er riktig dimensjonert eller om de fungerer som de skal. Mange huseiere tror derfor at ting er i sin skjønneste orden, mens realiteten kan være en helt annen, sier Anders Sandmæl.

Opphav og kilder: Pressemelding

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078