23948sdkhjf

Indeks: God vekst i industrien

DNB PMI for januar i år ble 58,3 poeng, opp 2,4 poeng fra desember i fjor.

Dermed ble nedgangen i desember mer enn reversert, og indeksen tyder på at det fortsatt er en solid aktivitetsvekst i industrien. Det er godt i tråd med Norsk Industris konjunkturrapport, melder NIMA og DNB som utarbeider den norske innkjøpssjefindeksen.

Fra desember steg indeksene for nye ordre, produksjon og sysselsetting, mens indeksene for leverandørenes leveringstid og lager falt. Til sammenligning avtok PMI-indeksen for industrien i eurosonen markert gjennom fjoråret og inn i januar.

Produksjonsindeksen steg med 1,9 poeng til 61,2 i januar. Nivået hele 3,8 poeng høyere enn gjennomsnittet for i fjor.

Indeksen for nye ordre steg med 2,9 poeng til 60,5 i januar og var 4,1 poeng høyere enn gjennomsnittet for i fjor. Ordreindeksen svinger litt mer enn produksjonsindeksen.

Sysselsettingsindeksen steg med 3,9 poeng til 56,3 i januar. Indeksen ble med det 1,4 poeng høyere enn gjennomsnittet for i fjor etter å ha falt mot slutten av året.

Indeksen for leverandørenes leveringstid falt med 1,8 poeng til 58,2 i januar. En lavere indeks betyr kortere leveringstid og er assosiert med lavere aktivitet.

Lagrene av innkjøpsvarer falt med 5,8 poeng til 51,6 i januar. Lavere lagre assosieres med høyere aktivitet og trekker PMI opp.

Abonner på din egen utgave av Logistikk & Ledelse

DNB PMI

PMI (Purchasing Managers Index) måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser.

Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Innkjøpssjefindeksen utarbeides hver måned i mer enn 40 land og foruten Europa kommer den ut i USA og Asia. Norsk PMI kom ut første gang i 2004 og utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og DNB.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11