23948sdkhjf

Indeks: Svak nedgang i industrien

Innkjøpssjefindeksen DNB PMI steg svakt i mai, men viser en svak nedgang så langt i år.

DNB PMI steg med 0,4 poeng fra april og ble på 54,4 poeng i mai. Det er 1,4 poeng lavere enn gjennomsnittet for de foregående tolv månedene, og den underliggende trenden viser en svak nedgang så langt i år.

Nivået i mai er likevel godt over 50 og indikerer en klar, positiv aktivitetsvekst i industrien, melder NIMA og DNB Markets som utarbeider den norske innkjøpssjefindeksen.

Oppgang i ordre og produskjon

Økte lagre knyttes ofte til lavere aktivitet, men en rekke innkjøpssjefer har økt lagrene for å møte økt etterspørsel. I mai var der en markert oppgang i indeksene for ordre og produksjon, men fallende leveringstid dempet oppgangen i hovedindeksen.

Produksjonsindeksen steg med 3,1 poeng i mai til 59,6, og mer enn reverserte nedgangen i april. Nivået er 2,1 poeng høyere enn gjennomsnittet for de foregående tolv måneder.

Indeksen for nye ordre steg med 3,0 poeng til 57,3 i mai, det høyeste siden januar. Indeksen var 0,7 poeng høyere enn gjennomsnittet foregående tolv måneder.

Sysselsettingsindeksen var omtrent uendret fra april til mai. Nivået på 52,6 er 2,7 poeng lavere enn gjennomsnittet de foregående tolv månedene.

Indeksen for leverandørenes leveringstid falt med 7,2 poeng til 50,3 i mai. En lavere indeks betyr kortere leveringstid og er assosiert med lavere aktivitet, og skiller seg dermed ut fra de andre indeksene denne måneden.

Lagrene av innkjøpsvarer steg med 2,0 poeng til 57,5 i mai. Høyere lagre assosieres med lavere aktivitet og trekker isolert sett PMI ned, melder NIMA og DNB Markets.

Abonner på din egen utgave av Logistikk & Ledelse

DNB PMI

PMI (Purchasing Managers Index) måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser.

Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Innkjøpssjefindeksen utarbeides hver måned i mer enn 40 land og foruten Europa kommer den ut i USA og Asia. Norsk PMI kom ut første gang i 2004 og baserer seg på svarene fra ca. 300 norske innkjøpssjefer som månedlig mottar et spørreskjema. Indeksen utarbeides av NIMA (Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk) og DNB Markets.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125