23948sdkhjf

Sterkeste industrimåling på over ti år

Norsk PMI steg fra 57,4 i november til 57,8 i desember. Dette er den høyeste indeksverdien siden oktober 2007, og tallene indikerer at industriaktiviteten akselererer videre.

PMI (Purchasing Managers Index) måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang. Den utarbeides hver måned i mer enn 40 land og den norske innkjøpssjefindeksen utarbeides av NIMA og Danske Bank.

I november var den på 57,4 som var den høyeste verdien på mange måneder. I desember steg den ytterligere, om enn marginalt, til 57,8 som er den høyeste indeksverdien siden oktober 2007.

Det var først og fremst en bedring i ordre- og produksjonsindeksene som trakk hovedindeksen opp, mens det var et moderat fall i sysselsettingsindeksen, melder NIMA og Danske Bank.

Oppsving i olje og svak valutakurs

– Det er en forlengelse av den trenden vi har sett en stund, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24. – Etter en liten avmatning i fjor høst, begynte norsk PMI å ta seg opp på tampen av 2017. Det er fristende å tenke seg at det skyldes en kombinasjon av at motvind har snudd til svak medvind i oljerettet industri, mens det globale oppsvinget og den svake valutakursen gir støtte til eksportindustrien, fortsetter Jullum til E24.

Produksjonsindeksen steg fra 57,5 i november til 58,5 i desember, det høyeste nivået siden juli i fjor. Dermed ser det ut til at produksjonsveksten tok seg ytterligere opp i desember.

Ordreindeksen steg fra 58,8 i november til 59,9 i desember. Detaljene viser at det var en oppgang i ordreindeksene til hjemmemarkedet som trakk ordreindeksen opp.

Sysselsettingsindeksen falt imidlertid fra 55,9 i november til 55,6 i desember. Ifølge NIMA og Danske Bank indikerer nivået likevel et betydelig løft i industrisysselsettingen mot slutten av 2017 som vi ikke har sett på seks år.

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg fra 59,2 i november til 60,1 i desember. Dette er den høyeste indeksverdien siden desember 2010, noe som er interessant ettersom lengre leveringstid henger historisk godt sammen med høyere kapasitetsutnyttelse.

Abonner på Logistikk & Ledelse

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.522