23948sdkhjf

Solid produksjonsvekst i januar

Norsk PMI har vært i jevn vekst siden september i fjor og den gode trenden fortsatte også i januar. Delindeksen for produksjon var den høyeste på over seks år.

PMI (Purchasing Managers Index) måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang. PMI utarbeides hver måned i mer enn 40 land og den norske innkjøpssjefindeksen utarbeides av NIMA og Danske Bank.

God start på året

Norsk PMI steg fra 58,1 i desember i fjor til 59,0 i januar i år. Det er først og fremst en markant økning i produksjonsindeksen som trekker PMI opp, men også litt reduserte leveringstider bidro positivt. Indeksene for nye ordre, sysselsetting og lager av innkjøpte varer bidro til å bremse oppgangen i hovedindeksen.

Produksjonsindeksen indikerer en sterk start på 2018. Den steg fra 59,5 poeng i desember til hele 64,4 poeng i januar – det høyeste siden juli 2011. Bare seks ganger tidligere har denne indeksen vært på et tilsvarende eller høyere nivå, men NIMA og Danske Bank opplyser at noe av denne oppgangen trolig er tilfeldig.

Ordreindeksen falt svakt fra 60,1 i desember til 59,7 i januar. Det var eksportordrene som trakk ned, mens hjemmemarkedsordrene steg. Nivået er fortsatt høyt.

Sysselsettingsindeksen falt fra til 56,1 i desember til 55,5 i januar. Ifølge NIMA og Danske Bank er endringen innenfor normale svingninger og nivået er godt over gjennomsnittet.

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg fra 60,4 i desember til 61,5 i januar. Dette er den høyeste indeksverdien siden 2007. Samtidig økte indeksen for lager av innkjøpte varer. Etter et fall fra 53,4 i november til 50,9 i desember, økte denne igjen til 53,3 i januar.

Abonner på Logistikk & Ledelse

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078