23948sdkhjf

Indeks: Fortsatt stabilt i industrien

Innkjøpssjefindeksen DNB PMI for november ble 56,1 poeng – opp 0,1 poeng fra oktober.

Etter å ha vært nede i 48,9 poeng i juli og oppe i 60,5 poeng i august, har hovedindeksen vært svært stabil de siste tre månedene og kun steget fra 55,8 poeng i september til 56,0 i oktober og til 56,1 poeng i november.

Det er NIMA og DNB som utarbeider den norske innkjøpssjefindeksen, og i likhet med forrige måned melder de at den nå er på nivå med en beregnet trend det siste halve året og indikerer solid aktivitet i industrien.

Produksjon trakk opp

Sammenlignet med oktober var det indeksen for produksjon som trakk opp, mens indeksene for nye ordre, sysselsetting, leverandørenes leveringstid og lager trakk ned. Alle underindeksene er fortsatt høyere enn 50 og indikerer dermed økt aktivitet.

Produksjonsindeksen steg med 2,7 poeng til 57,7 i november. Nivået var 0,2 poeng lavere enn gjennomsnittet det siste året.

Indeksen for nye ordre falt med 0,4 poeng til 57,4 i november og var 0,6 poeng høyere enn gjennomsnittet det siste året.

Sysselsettingsindeksen avtok med 1,4 poeng til 53,1 i november. Indeksen er 2,4 poeng lavere enn gjennomsnittet det siste året.

Indeksen for leverandørenes leveringstid falt med 0,8 poeng til 61,4 i november. En høy indeks betyr lang leveringstid og er assosiert med høy aktivitet.

Lagrene av innkjøpsvarer steg med 1,3 poeng til 54,0 i november. Økte lagre assosieres med lavere aktivitet og trekker ned PMI, opplyser NIMA og DNB.

DNB PMI

PMI (Purchasing Managers Index) måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser.

Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Innkjøpssjefindeksen utarbeides hver måned i mer enn 40 land og Norsk PMI kom ut første gang i 2004 og utarbeides av NIMA og DNB.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062