23948sdkhjf

Norsk PMI: Sterkeste oppsving i industrien på fem år

I følge landets innkjøpssjefer er det god grunn til å tro på lysere dager for norsk industri.

Innkjøpssjefindeksen Norsk PMI steg fra 53,0 i februar til 54,7 i mars. Det er den høyeste indeksverdien på fem år, og tyder på at aktiviteten i industrien tok seg ytterligere opp forrige måned, og i et raskere tempo enn måneden før, melder NIMA og Danske Bank.

Det var en bredt basert bedring, med fremgang i alle delindekser bortsett fra Leverandørenes leveringstid. Bortsett fra november 2016 er dette tiende måned på rad med økende industriaktivitet.

Produksjonsindeksen

steg fra 54,4 i februar til 56,9 i mars. Det indikerer sterkere vekst i produksjonen i mars, og noe høyere enn måneden før. Det er den høyeste indeksverdien siden august 2013. En nærmere kikk på detaljene viser at bedringen i hovedsak skyldes flere bedrifter som melder om økt produksjon.

Ordreindeksen

steg til fra 54,0 i februar 57,0 i mars. Bedringen var jevnt fordelt på eksportmarkedet og hjemmemarkedet, og indeksverdien for hjemmemarkedet var på sitt høyeste nivå siden mars 2012. Ordreindeksen har vært svært volatil det siste året, men den fallende tendensen vi så framtil november i fjor er nå brutt.

Sysselsettingsindeksen

steg fra 50,0 i februar til 52,2 i mars. Dette var fjerde måned på rad med indeksverdi over 50 som indikerer høyere sysselsetting i industrien. Det er også den høyeste indeksverdien vi har sett siden august 2014. Dette stemmer bra med andre indikatorer, for eksempel sysselsettingsdelen i Regionalt nettverk.

Internasjonalt nivå

Med dette som bakgrunn melder NIMA at veksten i Norsk PMI nå på nivå med de øvrige land i det vestlige Europa. Unntaket er Sverige som fikk en PMI på hele 65,2 i mars, en oppgang på 4,3 indeksenheter sammenlignet med måneden før.

Purchasing Managers Index

Hver måned utarbeides PMI (Purchasing Managers Index) i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser: ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Lastebiler ribbet på Østlandet: Tyvene tar lykter, speil, seter og karosserideler
Tandberg selger bil og henger: - Det er vemodig, men trekkere er mer riktig for oss nå
Til pickup: Elektrisk strøing
Biogass-drevet New Holland-traktor til Graver AS
Traktor-premiere: Bobcat-traktoren vist for første gang i Norge
Tretten: Framgang for midlertidig bru
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
PlastForum NO

Send til en kollega

0.157