23948sdkhjf

Norsk PMI for november: Høyeste industriaktivitet på lenge

Norsk PMI steg fra 54,8 i oktober til 57,1 i november – den høyeste indeksverdien siden juli.

PMI (Purchasing Managers Index) måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

PMI utarbeides hver måned i mer enn 40 land og den norske innkjøpssjefindeksen utarbeides av NIMA og Danske Bank. Med ett lite unntak i november i fjor har den ligget på over 50 siden mai 2016.

Norsk PMI steg fra 54,8 i oktober til 57,1 i november. Dette er den høyeste indeksverdien siden juli, og tallene indikerer at industriaktiviteten akselererer igjen, opplyser NIMA og Danske Bank, som samtidig melder om oppgang i alle delindeksene, men de viktigste bidragene kom fra ordre- og sysselsettingsindeksene.

Produksjonsindeksen steg fra 56,8 i oktober til 57,2 i november. Dermed ser det ut til at produksjonsveksten tok seg ytterligere opp i november.

Detaljene viser at bedringen i hovedsak skyldes at flere bedrifter nå melder om økende produksjon, melder NIMA og Danske Bank

Ordreindeksen steg fra 55,6 i oktober til 58,5 i november. Dermed økte ordreinngangen raskere enn i oktober og detaljene viser at det var en oppgang i ordreindeksene både til hjemme- og eksportmarkedet. Begge delindeksene er nå på sitt høyeste nivå siden juli.

Sysselsettingsindeksen steg fra 52,3 i oktober til 55,5 i november som er den høyeste indeksverdien siden mars 2012. Ifølge NIMA og Danske Bank hadde de faktiske industrisysselsettingstallene sin første positive kvartalsvekst på over tre år i tredje kvartal, og disse tallene tyder på at denne trenden vil forsterkes i fjerde kvartal.

Indeksen for lager av innkjøpte varer økte fra 52,5 i oktober til 53,6 i november, mens indeksen for leverandørenes leveringstid steg til fra 54,6 i oktober 59,0 i november. Dette er den høyeste indeksverdien siden desember 2010, noe som er interessant ettersom lengre leveringstid henger historisk godt sammen med høyere kapasitetsutnyttelse.

Bestill abonnement på Logistikk & Ledelse

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078