23948sdkhjf

Mer presis navigasjon

EUs satellittnavigasjonssystem Galileo har begynt å tilby innledende tjenester.

I dag er globale satellittbaserte navigasjonssystemer (GNSS) avhengig av signaler fra enten GPS (Global Positioning System) som er eid av det amerikanske forsvaret eller fra russiske GLONASS.

Galileo er Europas eget GNSS og i motsetning til GPS og GLONASS er det under sivil kontroll.

Systemet leverer en rekke avanserte posisjonsbestemmelses-, navigasjons- og tidsbestemmelsestjenester til brukere i hele verden. Galileo er fullt interoperabelt med GPS, men vil gi mer presis og pålitelig posisjonsbestemmelse for sluttbrukerne.

I øyeblikket består Galileo av 18 satellitter i kretsløp, men innen 2020 skal systemet etter planen bestå av 30 satellitter.

Blir standard i alle nye biler

De innledende tjenestene inkluderer blant annet mer presis navigasjons- og posisjoneringstjenester gjennom smarttelefoner og bilers navigasjonssystemer. Spesielt i byer, der satellittsignalene ofte blokkeres av høye bygninger, vil man oppleve økt nøyaktighet. Fra og med 2018 vil for øvrig Galileo være å finne i samtlige nye biler som selges i Europa der systemet vil være sentralt i nødoppkallingsystemet eCall.

Galileo vil også gi verdifull støtte til beredskapsaktiviteter som Search & Rescue (SAR), bedre tidsynkronisering for kritisk infrastruktur og sikre en rekke tjenester til offentlige myndigheter som tollvesen og politi, inkludert stabile og fullt krypterte tjenester i forbindelse med nasjonale katastrofe- eller krisesituasjoner.

– Galileos innledende tjenester er et viktig fremskritt for Europa og er resultatet av en felles innsats med det formål å konstruere og bygge det mest presise satellittbaserte navigasjonssystem i verden. Det er et bevis på Europas teknologiske ekspertise og knowhow og Europas engasjement med hensyn til å levere rombaserte tjenester og applikasjoner, uttalte EU-kommisær Elżbieta Bieńkowska i forbindelse med tjenesteoppstarten den 15. desember.

Galileos innledende tjenester forvaltes European Global Navigation Satellite Systems Agency (GSA). Hele Galileoprogrammet forvaltes av EU-kommisjonen som har overdratt ansvaret for idriftsettelse og systemstøtte for operasjonell oppgaver til European Space Agency (ESA).

Se video

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064