23948sdkhjf

Oasen Hageland Markens Grøde: Gir plastpotter nytt liv

Gir plastpotter nytt livDet er ikke bare planter og blomster som gjør hagesenteret Oasen Hageland Markens Grøde i Sande til en grønn og miljøvennlig bedrift. Helt siden senteret ble etablert i 2003, h...

Gir plastpotter nytt liv

Det er ikke bare planter og blomster som gjør hagesenteret Oasen Hageland Markens Grøde i Sande til en grønn og miljøvennlig bedrift. Helt siden senteret ble etablert i 2003, har daglig leder Ole Kind sørget for å ivareta miljø og økonomi ved å levere alt av plastbrett, plastpotter og plastfolie til gjenvinning.

Ole Kind, som også er gartner, sier hagesenteret i begynnelsen selv kjørte all gjenvinnbar plastemballasje til gjenvinning.

- Det tok ikke lang tid å finne ut at dette ikke var en optimal løsning med hensyn til tid og logistikk. Løsningen på problemet ble å innkalle eksperthjelp fra Veidekke Gjenvinnings avdeling i Vestfold. Resultatet ble en ressursvennlig returordning som alle er tjent med, sier han fornøyd.

Skreddersydd container

Plastbrettene som plantene og blomstene leveres på fra grossist er ikke standardiserte. Noe som er et problem i forhold til oppbevaring da de ikke kan stables.

- Veidekke Gjenvinning skaffet oss en skreddersydd container med dører bak, slik at vi kan gå inn å stable brettene for å utnytte plassen best mulig. Slik unngås unødvendig transport. I tillegg plasseres plastfolien og plastpottene i containeren, slik at vi har alt på et sted. Dermed har vi kun behov for en container for plastemballasje, sier Kind.

Like enkelt som genialt

Alle ansatte bidrar med å stable tomme plastbrett og plastpotter i containeren. I tillegg er det satt ut sekkestativ med 240 liters perforerte sekker for plastfolien. Tore Gudmundsen, salgs- og markedsansvarlig i Veidekke Gjenvinning AS avdeling Vestfold, sier de henter containeren mellom seks og åtte ganger i året.

- Hagesenteret betaler for transport og leie av containeren. Plastemballasjen tar vi i mot vederlagsfritt. Alternativet er å kaste plastemballasjen på deponi som restavfall til over tusen kroner tonnet. Nå går det heller til en plastgjenvinner som bearbeider plastemballasjen til råstoff for nye plastprodukter eller energigjenvinning. Hagesenteret sparer penger, og ordningen er også bra for miljøet, sier han.

Etterlyser en bransjestandard

Tidligere var det vanlig at blomster og planter kom fra grossistene på pappbrett. Disse ville kundene ofte ha, noe som ikke lenger er en realitet da de er erstattet med mindre håndterlige plastbrett. Resultatet er at det hoper seg opp enorme mengder med plastemballasje hos hagesentre i hele landet.

- Selv om vi har en container som er godt egnet, kunne vi utnyttet plassen ytterligere dersom brettene hadde en standard form. Jeg etterlyser at grossistene stiller krav til leverandørene for å etablere en bransjestandard for brettene slik at de blir enklere å håndtere, sier Ole Kind.

Sparer olje og gass

Informasjonssjef Eirik Oland i Emballasjeretur sier at gjenvinning av plastemballasje i praksis betyr at mange tusen tonn olje spares hvert år ettersom det reduserer behovet for å hente opp ny olje og gass for å lage ny plast.

- Ole Kind har et poeng i at det burde vært etablert en bransjestandard for plastbrett. På den måten ville det blitt enklere å utvikle en ressursvennlig og standardisert returordning for landets hagesentre. Noe som igjen ville ført til at flere fulgte Oasen Hagelands Markens Grødes eksempel. Resultatet ville blitt økt gjenvinning av denne type plast og større besparelser både miljømessig og økonomisk, sier han.

www.logistikk-ledelse.no © 2006

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047