23948sdkhjf

Hatteland Display sikter mot en halv milliard i omsetning

en halv milliard i omsetningHatteland Display er verdens ledende leverandør av displayer innen det maritime kommersielle markedet. - Innen 2010 skal vi nå en omsetning på 500 millioner kroner, sier ad...

en halv milliard i omsetning

Hatteland Display er verdens ledende leverandør av displayer innen det maritime kommersielle markedet. - Innen 2010 skal vi nå en omsetning på 500 millioner kroner, sier adm. direktør Lars Eriksen.

Tidligere i høst omtalte vi virksomheten til Hatteland Assembly som i år vil produsere rundt 15.500 PC´er og displayer. Produktene utvikles av Hatteland Technology og markedsføres og selges av Hatteland Display. Sammen danner de tre enhetene Hatteland Display Gruppen som har rundt 100 ansatte.

Hatteland Display er verdens ledende leverandør av displayer innen det maritime kommersielle markedet, og rundt 70 prosent av produktene blir eksportert. De blir brukt ombord i blant annet fiskefartøyer, tank- og cruiseskip, men Lars Eriksen opplyser at de også har hatt store leveranser til norske og amerikanske marinefartøyer som mineryddere, fregatter og MTB´er. Utstyret leveres i hovedsak gjennom større systemleverandører som eksempelvis Kongsberg Gruppen.

Selskapet er i kraftig vekst og omsetningen har vokst jevnt fra 160 millioner i 2003, via 200 millioner i fjor til en forventet omsetning i år på 240 millioner kroner.

- Vi vokser raskere enn totalmarkedet og innen 2010 skal vi nå en omsetning på 500 millioner kroner, sier Eriksen, som fremhever medarbeiderne som deres viktigste ressurs.

- Vi har ildsjeler både i utvikling og produksjon samt et salgsapparat som reiser verden rundt og markedsfører og selger våre produkter. Uten denne innsatsen hadde vi ikke vært der vi er i dag. Vi har også bygd opp et godt samarbeids- og tillitsforhold hos kunder og leverandører, understreker han.

Klassifiserte produkter

Historien til Hatteland Display startet i likhet med resten av Hatteland Gruppen i 1971 da Jakob Hatteland etablerte Hatteland Elektronikk og begynte med distribusjon av elektroniske komponenter på det norske markedet. Selskapet begynte etter hvert også å utvikle og selge monitorer og i 1989 ble Jakob Hatteland Instrument etablert. Dette selskapet skiftet i år 2000 navn til Hatteland Display. Selskapet har i alle år solgt avanserte teknologiske produkter, og var blant annet I 2001 den første leverandøren i verden som kunne tilby et 23" display som var godkjent for ARPA-radar og klassifisert av internasjonale klasseselskaper. To år senere leverte de sine første maritime standard-PC´ene, men nå er produksjonen av slike mer preget av skreddersøm.

Hatteland display jobber etter tre prinsipper; kunnskap, økonomi og kvalitet.

- Vi skal ha kunnskap om produkt og marked. En ufravikelig regel i vår filosofi er den internasjonale maritime standarden IEC 60945. Våre produkter er testet i henhold til denne standarden og de er klassifisert av flere klasseselskaper som DNV, ABS og Lloyds. Det gjør at vi kan dekke enhver kundes behov, sier Eriksen, som legger til at kvalitet og pris spiller en avgjørende rolle for kundenes valg av display.

Motstrømsvirksomhet

Eriksen er stolt av at de klarer å ta kontrakter i skarp konkurranse med store multinasjonale selskaper.

- Til tross for at mange av konkurrentene våre er japanske, velger eksempelvis flere japanske fiskebåtredere å kjøpe våre produkter på grunn av kvalitet og pris. At vi kjøper paneler fra det japanske selskapet Sharp, importerer disse til Norge og implementerer dem i våre displayer før de eksporteres tilbake til Japan, er motstrøms. Det viser at en utkantfabrikk på Vestlandet er i stand til å konkurrere med de store aktørene, konstaterer Eriksen.

Skal bli stor på yachtmarkedet

Hatteland Assembly starter snart produksjon av et nytt display som i all hovedsak er myntet mot yachtmarkedet som er i kraftig vekst.

- Vi har allerede inngått flere kontrakter og tar sikte på å bli en betydelig fremtidig leverandør til dette markedet. Vårt nye produkt som går under navnet Serie 2 gir et klart og tydelig bilde selv under direkte sollys. Etter hvert er det planer om å flytte deler av denne produksjonen fra Nedre Vats til Polen, sier Eriksen,

Unik sporbarhet

Som en del av Hatteland Gruppen er det selvfølgelig helt naturlig at Hatteland Display benytter den nettbaserte ERP-løsningen RamBase som er utviklet av søsterselskapet Jakob Hatteland Computer.

- RamBase er selve ryggraden for vår utviklings-, produksjons- og salgsvirksomhet. Vi må kunne stole 100 prosent på dataene som ligger der, og det suverene med RamBase er sporbarheten, poengterer Eriksen.

- Vi kan få frem alle historiske data om et display ved å spore tilbake i RamBase på serie- og referansenummer. Vi kan finne ut hvilke komponenter som er benyttet i reparasjon og produksjon. Ved hjelp av serienummer kan vi spore oss frem til de deler som er brukt i produksjonen, legger han til.

Eriksen mener det er umulig å sikre seg mot produksjonsfeil.

- Vi kan for eksempel motta en komponent fra en underleverandør med en materialsvakhet. I ettertid kan vi spore oss frem til hvilke display komponenten er benyttet i, når de ble produsert, hvilke kunder som har kjøpt dem og ordrenummer m.m. Dermed kan vi rette opp feil før de oppdages av kunden og medfører driftsstans.

En del av selskapets kunder har tilgang til RamBase og kan via web følge produksjonen av et display

- I forbindelse med service og vedlikehold kan de også få oversikt over fremdriften og når de kan forvente å få produktet i retur, sier Eriksen, som avslutningsvis mener at RamBase gir dem et klart konkurransefortrinn.

www.logistikk-ledelse.no © 2006

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063