23948sdkhjf

Fra Total Logistikk Norge til Tradimus Logistics Norway: Nytt oppkjøp gir økt konkurransekraft

Nytt oppkjøp gir økt konkurransekraft3PL-selskapet Total Logistikk Norge i Stokke har blitt kjøpt opp av Tradimus. I tillegg til tredjepartslogistikk tilbyr det svenske konsernet også outsourcingstjen...

Nytt oppkjøp gir økt konkurransekraft

3PL-selskapet Total Logistikk Norge i Stokke har blitt kjøpt opp av Tradimus. I tillegg til tredjepartslogistikk tilbyr det svenske konsernet også outsourcingstjenester innen økonomi og administrasjon, kundeservice, dokumentbehandling og IT-tjenester. - Vi ser svært positivt på vår nye eier som vil gi oss finansielle muskler til ytterligere vekst og en utvidelse av vår virksomhet på Borgeskogen, sier adm. direktør Rune Edvåg i Tradimus Logistics Norway AS.

Henning Ivarson Stokke

Dermed er det tredje gang Rune Edvåg opplever å få nye svenske eiere. Både han og flesteparten av medarbeiderne i 3PL-selskapet i Vestfold har sine røtter i Adelstens store distribunal i Tønsberg. Da dette tradisjonsrike konfeksjonsselskapet ble kjøpt opp av svenske KappAhl i 1999 ble all logistikkvirksomhet etter hvert lokalisert i et stort nybygg på Borgeskogen næringsområde. Bare to år etter at dette var blitt tatt i bruk besluttet imidlertid KappAhl å samle all sin logistikkvirksomhet i Mölndal utenfor Göteborg. Parallelt med nedbyggingen av den norske logistikkvirksomheten åpnet KappAhl imidlertid for at det store anlegget kunne betjene andre kunder, hovedsakelig innenfor konfeksjonsindustrien. Og for å fremstå som en mest mulig nøytral og attraktiv leverandør av tredjepartslogistikktjenester skiftet virksomheten navn fra KappAhl Logistikk til Vestfold Logistikksenter.

Rune Edvåg innrømmer at det i begynnelsen var tungt å få etablert nye kundeforhold, men i 2003 hadde de fått så mange nye kunder at virksomheten var blitt en attraktiv oppkjøpskandidat. KappAhl valgte å selge, og nok en gang fikk Edvåg en ny svensk eier. Riktignok kjøpte han selv 15% i det nye selskapet Total Logistikk Norge, men 75% var kontrollert av svenske Total Logistik.

Stor på outsourcing

Men også denne eierkonstellasjonen ble relativt kortvarig. Tidligere i år ble hele Total Logistik - inkludert det norske datterselskapet - solgt til et annet svensk selskap; Tradimus. Edvåg anser salget som svært positivt. Både fordi de er finansielt svært sterke som kan bidra til ytterligere vekst i Norge og at de kan trekke synergier på den nye eierens andre forretningsområder.

Tradimus tilbyr en rekke outsourcingstjenester - ikke bare logistikk som er samlet i Tradimus Logistics, men også for økonomi- og administrasjonstjenester (Tradimus Financial Services), dokumentbehandling (Tradimus Document Automation), IT-tjenester (Tradimus I solutions) og kundeservice (Tradimus Customer Services). Sistnevnte divisjon er også representert i Norge etter oppkjøpet av Excellent tidligere i år.

Tradimuskonsernet har vokst svært raskt. Det ble etablert i år 2000, men har allerede 3.500 ansatte og omsetter for ca 1,8 milliarder svenske kroner. Tradimus Logistics er ett av Nord-Europas største transportøruavhengige selskaper innen kontraktslogistikk og omsetter for rundt 800 millioner svenske kroner. Så langt er det etablert 5 datterselskaper som totalt disponerer 150.000 kvm lager fordelt på åtte anlegg i Norge og i Sverige, men Tradimus Logistics har et uttalt mål om flere etableringer i både Skandinavia og Nord-Europa forøvrig. Og med ressurssterke Nordic Capital som største eier kan det skje raskt.

Konkrete utvidelsesplaner

Både Rune Edvåg og de lokale næringslivsjournalistene som var til stede på en pressekonferanse nylig fremhevet at Stokke kommune har vært svært dyktige til å tiltrekke seg ny næringsvirksomhet. I løpet av få år har en rekke større og mindre bedrifter etablert seg på Borgeskogen Næringsområde hvor rundt 1.200 personer idag har sitt arbeid.

Kjernevirksomheten til Tradimus Logistics Norway er fortsatt tredjepartslogistikk, herunder innkjøp, inntransport, varemottak, eventuell fortolling og tollager, plukk, pakking og uttransport til kunde. Selskapet har rundt 35 kunder, blant annet Nikita, Fedon Lindberg, Nike Norge og leketøygrossisten Simba Dickie Nordic. Bygget er på 10.000 kvm og har rundt 8.000 pallplasser som i hovedsak betjenes av Atlet smalgangstrucker.

Selskapet er fortsatt en av landets få logistikkeksperter på hengende konfeksjon og har flere kunder også innenfor dette segmentet.

Edvåg regner med at omsetningen i år vil ende på rundt 29 millioner kroner. Det vil i så fall representere mer enn en dobling i forhold til 2004. Selskapet har i dag 25 ansatte og han mener det gir selskapet ekstra styrke ved at flesteparten av disse har direkte kundeansvar. Han mener også at de har en styrke i å være landets største transportøruavhengige aktør innenfor sitt område, og fremhever dessuten deres gode beliggenhet. Borgeskogen ligger tett inntil E18 med kort vei til både Torp flyplass og Larvik havn som begge kan vise til kraftig vekst. Hovedstaden ligger dessuten bare en drøy times kjøring unna.

Gjennom de nye eierne er Edvåg tindrende klar på at selskapet nå står foran en ekspansjonsperiode.

- Tradimus Logistics skal også vokse i Norge. Den ene måten er gjennom naturlig vekst ved å erverve nye kunder, og den andre er selvfølgelig gjennom oppkjøp som blir løpende vurdert, sier Edvåg.

Det betyr uansett at selskapet må utvide lokalene, og i den forbindelse har man allerede sikret seg nabotomten på Borgeskogen. Det foreligger konkrete planer for utvidelse på inntil 5.000 kvm, og det vil sannsynligvis skje i 2007 eller 2008.

Selv om outsourcing av hele eller deler av logistikkfunksjonene langt fra er nytt, opplyser Edvåg at et stadig økende antall virksomheter nå velger å la en tredjepart ta hånd om logistikkdelen. Enten med mål om å redusere kapitalbindingen, øke kostnadseffektiviteten eller ganske enkelt frigjøre tid og ressurser til økt fokus på kjernevirksomheten.

- Men vi vet også at outsourcing av logistikk kan innebære effektivitetsgevinster på mange flere områder enn bare lagerhold og distribusjon, og ved å bli en del av et stort konsern som Tradimus får vi nå en ekstra dimensjon i vårt tjenestetilbud, avslutter Rune Edvåg i Tradimus Logistics Norway.

www.logistikk-ledelse.no © 2006

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064