23948sdkhjf

Posten forbedrer sporingsrutinene: Anskaffer 6.300 nye håndterminaler

Anskaffer 6.300 nye håndterminalerSom meldt i forrige utgave av bladet skal Symbol Technologies levere 6.300 håndterminaler av typen MC 70 til Posten Norge. Avtalen har en samlet verdi på 77 millioner...

Anskaffer 6.300 nye håndterminaler

Som meldt i forrige utgave av bladet skal Symbol Technologies levere 6.300 håndterminaler av typen MC 70 til Posten Norge. Avtalen har en samlet verdi på 77 millioner kroner og leveres i samarbeid med PSI Systems og Transware. I følge Johan Ronæs vil det nye verktøyet forbedre både sporings- og varslingsrutinene.

Trond Schieldrop

I anbudsfasen kom det 12 tilbud fra forskjellige leverandører. Posten gikk i forhandlinger og endte opp med seks kandidater.

- Valget falt på PSI Systems og Transware. De leverer programvareløsningen som kommuniserer direkte med vårt sentralsystem Alystra. Med økt informasjonstilgang ønsker vi å forbedre kundeservicen samtidig som vi bli mer effektiv internt, opplyser Ronæs, som opplyser at investeringen har en samlet verdi på 110 millioner kroner.

Kommunikasjons- og klientplattform

På begynnelsen av 90-tallet investerte Posten betydelige beløp i PDT 3100. Systemet hadde imidlertid ikke sanntids sporingsfunksjonalitet og avvikshåndtering.

- Med økt informasjonstilgang ønsker vi å forbedre kundeservicen samtidig som vi reduserer våre kostnader, sier Ronæs. - Informasjonen fra de nye håndholdte terminalene går direkte inn i Postens forretningskritiske applikasjon og er tilgjengelig for selskapets kunder og mottakere. Vi har bygd en kommunikasjons- og klientplattform basert på Microsoft som er direkte knyttet opp mot produksjonssystemene, legger han til.

Terminaler med nåtidsinformasjon

Nor-Cargo har siden 1999 hatt en mellomløsning. Håndterminalene har nå gått ut av produksjon, men vil nå erstattes med MC70 som har vesentlig bedre funksjonalitet.

- Det samme er tilfelle for vår lokale ekspressvirksomhet hvor vi har benyttet radiokommunikasjon. Med de nye håndholdte løsningene får våre ansatte og kunder tilgang på fersk informasjon, sier Ronæs, som forteller at MC 70 klart vant brukertesten.

- Det er et helt nytt produkt som er mindre og lettere å håndtere enn dagens løsninger. Den har et stort og oversiktlig display med et brukervennlig tastatur. Captura synliggjorde også den beste kompetansen på å drive slike prosjekter i samarbeid med Symbol. Selskapet har flere internasjonale referanser på slike løsninger.

MC70 er en PDA med skanner og imager funksjonalitet. Det er et kompakt og robust produkt som tåler tøff håndtering i de fleste arbeidsmiljøer. I tillegg har det datafangst og kapasitet til å kjøre de fleste applikasjoner. Løsningen leveres med trådløst nettverk, GPRS og GSM ute i felt og WLAN for fraktterminalene.

Alt i én løsning

De håndholdte løsningene har også en lettversjon av SQL og GPS navigasjon.

- Våre terminaler får en full datapakke der det er mulig å legge inn ønsket funksjonalitet. Vi skal ha direkteoppkobling mot alle våre funksjons- og sporingssystemer via SQL. Du kan varsle direkte fra kjørekontor til bil hvis det er avvik eller nye ordre skal hentes. Pr. i dag er det kun et fåtall selskaper som har rullet ut så mange håndterminaler i et så stort nettverk som vi har gjort. De fleste har tatt i bruk fra 1.000 til 2.000 PDA´er, mens vi altså har 6.500.

Løsningene skal primært være et hjelpemiddel i produksjonen og for sjåførene.

- Med håndterminalene sparer vi tid på inn- og utlasting på biler. All informasjon er nå tilgjengelig i terminalen slik at de kan utføre riktige operasjoner og ta betalt for tjenester. Det er informasjon om hvem som er mottaker, hvor varen skal hentes og leveres. Ved hjelp av tilgjengelige sporingspunkter kan vi gjøre proaktive varslinger dersom det oppstår forsinkelser i forsendelsen frem til mottaker, sier Ronæs.

Han opplyser at de også vil tilby GPS-sporing, men da primært på internasjonale transporter slik at kundene til enhver tid vet hvor varene befinner seg.

- Dette vil vi gjøre for Box allerede i første kvartal, på lokal ekspress.

Én konsekvens av forbedret varsling er å få bort fysisk hentebilag og sende dem elektronisk til kunden på e-post eller sms.

- De kan da bestemme om de vil hente posten på butikk, postkontor eller få den hjemsendt, sier Ronæs, som ikke tror at innføringen av de nye håndterminalene vil redusere bemanningen i Posten Norge.

Avslutningsvis opplyser Ronæs at RFID etter hvert vil endre dagens skannersystemer. Systemet har hatt størst suksess på sporing av containere, og Posten har i mange år målt kvaliteten på A-post ved hjelp av RFID.

- Vi ser også på hva andre internasjonale transportører gjør på dette området. Når løsningen blir kommersiell forsvarlig å ta i bruk kommer vi til å vurdere anskaffelse, sier Ronæs.

www.logistikk-ledelse.no © 2006

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063