23948sdkhjf

Elektronisk pasientmedisinering - EPM: Sikker medisinering på Frederiksbergs Hospital

Sikker medisinering på Frederiksbergs HospitalVed hjelp av armbånd med strekkode, skanner, bærbar datamaskin og trådløst nettverk høynes kvaliteten og sikkerheten for både pasienter og personale ved F...

Sikker medisinering på Frederiksbergs Hospital

Ved hjelp av armbånd med strekkode, skanner, bærbar datamaskin og trådløst nettverk høynes kvaliteten og sikkerheten for både pasienter og personale ved Frederiksbergs Hospital i København. Nå henvender andre sykehus i Norden seg til Jeppe Hansen, overlege og prosjektleder for elektronisk pasientmedisinering, for å lære mer om EPM.

Carina Sundqvist København

For tre år siden startet et pilotprosjekt på Frederiksbergs Hospital i København for å se hvordan medisineringen kunne bli sikrere og tryggere både for personalet og pasientene. I løpet av året vil alle avdelingene ha tatt i bruk det nye systemet. Nå henvender andre sykehus i Norden seg til overlege og prosjektleder Jeppe Hansen for å lære mer om elektronisk pasientmedisinering, EPM.

-- Det forekommer dessverre feilbehandlinger og misforståelser innen helsetjenesten. Blant annet har det skjedd sammenblanding av pasienter med liknende navn, eller når pasienten ikke taler landets språk så godt. Andre tilfeller kan gjelde spedbarn, eldre personer eller personer med store funksjonshemminger, som kan ha vanskeligheter med å kommunisere. Et annet problem ved medisinering kan også være at legens håndskrift er vanskelig å lese, sier Jeppe Hansen.

Strekkode rundt håndleddet

Når pasienten kommer til sykehuset blir vedkommende registrert og får et armbånd med en strekkode. Informasjonen på strekkoden er koblet til pasientens personopplysninger. Når pasienten møter legen, blir det registrert hvilken medisin og dosering som skal ordineres. Ved hver visittrunde skriver legen inn eventuelle endringer i doseringen av medisineringen på sin bærbare datamaskin ved siden av pasientens sykeseng, og informasjonen blir direkte tilgjengelig i pasientens medisinjournal gjennom det trådløse nettverket. Når sykepleieren fordeler medisinen, skannes medisinforpakningen, for å kontrollere at det anvendes riktig medisin. Ved valg av feil medisin alarmerer programmet om dette, slik at misforståelser unngås. Når sykepleieren deretter skal dele ut medisin til pasientene, identifiserer sykepleieren først seg selv ved å skanne sin egen identitet fra sitt personlige ID-kort. Dette gjør at det går an å spore hvem som delte ut medisinen, samt nøyaktig tidspunkt. Deretter leser sykepleieren av strekkoden på pasientens armbånd med en skanner. All informasjon om dosering og type medisin blir tilgjengelig på en håndholdt datamaskin.

Positivt mottatt

I følge Jeppe Hansen setter både leger og sykepleiere pris på den nye og sikre måten å arbeide på, selv om en del trodde det skulle bli mer administrasjon.

- Men i og med at legen selv skriver inn ny ordinering ved pasientens seng, slipper man å diktere og derved hele papiradministrasjonen. Dessuten er informasjonen direkte tilgjengelig for øvrig ansvarlig personale gjennom den trådløse oppkoblingen, forteller han.

Også pasientene er fornøyde. Jan Nielsen forteller at han føler seg trygg med systemet.

- Det er ingen risiko for feilbehandling, fordi systemet sikrer at riktig pasient får riktig medisin med strekkode og hånddatamaskin, sier han, og viser frem armbåndet sitt. For ikke å irritere håndleddet, er materialet i armbåndet mykt og allergitestet.

Strekkoder brukes også til informasjon om svar på prøver fra laboratoriet, blodposer og organer som skal transplanteres. Før måtte legen vente på å få informasjon fra labben via faks, men nå kan prøveresultatene hentes ned via den bærbare datamaskinen som legen har med seg på visittrunden. På den måten kan pasienten få resultatet fra prøvene direkte.

Zebra Technologies er verdens ledende på løsninger med strekkodeetiketter og som tidligere omtalt har selskapet utviklet flere produkter for automatisk identifisering (Auto-ID). Innen helse- og sykepleien benyttes strekkoder til pasientbånd, innholdsdeklarasjon på blodposer, merking av organer til transplantasjoner, resepter og medisinforpakninger, samt merking av prøver og laboratorietester.

- Det er jo godt kjent at mange benytter seg av strekkodemerking for å få økt kontroll og sikkerhet av varer. Vi synes det er viktig også å kunne bidra til en sikrere medisinering innen helsevesenet, opplyser salgssjef Bo Simon Larsen i Zebra Technologies i Norden. Han legger til at EPM reprsenterer en enkel og kostnadseffektiv måte å gi trygghet på - både til pasienter og sykehuspersonalet.

- Jeg er meget godt fornøyd med EPM, fordi det gir pasientene trygghet, samtidig som det hjelper personalet til å gi riktig dosering av riktig medisin. Alt papirarbeid i forbindelse med medisineringen vil komme til å forsvinne. Jeg tror at alle sykehus i Danmark vil ha elektronisk pasientmedisinering innen fem år, sier Jeppe Hansen avslutningsvis.

www.zebra.com

www.logistikk-ledelse.no© 2004

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062