23948sdkhjf

Sybase med nye IT-løsninger: Gjør informasjonsstandarder overflødige

Sybase med nye IT-løsningerGjør informasjonsstandarder overflødigeMed stadig større krav til Supply Chain Management øker behovet for IT-systemer og utstyr som kan knytte aktørene i verdikjeder sammen...

Sybase med nye IT-løsninger

Gjør informasjonsstandarder overflødige

Med stadig større krav til Supply Chain Management øker behovet for IT-systemer og utstyr som kan knytte aktørene i verdikjeder sammen. I de senere år har fokus vært rettet mot å utvikle standarder for å forenkle informasjonsutvekslingen, for eksempel basert på EDI, men det å tilpasse seg standarder er kostbart. Mange søker derfor løsninger hvor bestående systemer kan kommunisere med andre systemer uten endringer og tilpasninger. Sybase har teknologi og kompetanse som er benyttet for å tilby slike løsninger, i første omgang for transportbransjen, men konseptet er egnet for en rekke andre formål.

(Bildetekst): Sybase viser løsninger rettet mot transportbransjen, men teknologien er bransjeuavhengig. Illustrasjonsfoto: Scania

Tor Otto Fougner Göteborg

Sybase inviterte Logistikk & Ledelse sammen med noen av sine kunder og samarbeidspartnere til logistikk- og transportmessen i Göteborg, der løsningene ble presentert. Interessen var stor, og viste at her har Sybase utviklet løsninger og kombinert tilgjengelig teknologi på en måte som imponerte fagfolk.

Sybase ble etablert i USA i 1984 og er i dag et verdensomspennende IT-firma med nærmere 5.000 ansatte. Firmaet utvikler programvareløsninger for store og mellomstore bedrifter som driver frem utviklingen av e-Business og muliggjør tilgang til informasjon uavhengig av tid og sted. Gjennom sin markedsledende bedriftsportal samt mobile, trådløse og vertikale markedsløsninger, utgjør Sybase en av verdens største uavhengige programvareleverandører.

B2B Broker

er en «meldings-broker» som legger til rette for langt enklere informasjonsutveksling mellom transportører og deres partnere, underleverandører og kunder. Problemet i dag er at de ulike aktørene opererer med ulike formater slik at de ikke automatisk kan lese hverandres dokumenter, enten det gjelder fraktbrev, bestillinger eller «Proof of Delivery». Se figur 1. Dette kan løses ved at alle innfører samme standard, men tilgjengelige standarder er ofte bransjerelatert. Dessuten er det både kostbart, tidkrevende og kompetansekrevende å tilpasse seg en standard.

Meldings-brokeren sørger for at alle automatisk kan lese hverandres dokumenter i ønsket format uten å gå veien om standarder. Løsningen minner mye om telefoni, hvor det er en selvfølge at vi kan ringe verden rundt via en rekke forskjellige telefonsystemer uten at disse har samme tekniske standard. Det kreves et telefonapparat og tilgang til et telenett. De samme tanker ligger til grunn for B2B; med en PC og internett får du tilgang, men noen krav må selvfølgelig oppfylles:

Konseptet er vist i figur 2 og basert på drifting via ASP som spiller rollen som «telefonoperatør».

Trades - Transport Deviation System

Mange transportbedrifter har over flere år utviklet godt fungerende ordre- og administrasjonssystemer som er selve kjernen i organisasjonen. Men selv om bedriftens virksomhet stort sett foregår på veien, stopper it-systemene ofte ved husveggen. I det sjåføren setter seg i bilen, overtar i stor grad en papirbasert verden med fraktbrev og manuelle registreringer. Når oppdraget er fullført skal registreringen på papir legges inn i det sentrale datasystemet som underlag for blant annet fakturering. Å binde sammen virksomheten på veien med administrasjonen og kunder på en mest mulig effektiv måte, er en av transportselskapenes store utfordringer. Med Trades har Sybase utviklet en løsning som omfatter:

Dette åpner for en rekke muligheter som både reduserer kostnader og gir kundefordeler som for eksempel:

Trades bidrar derfor til at sjåfører og kjøretøy utnyttes best mulig slik at kostnader reduseres. Dette gir i neste omgang miljøgevinster for samfunnet. Løpende og sann tids oppdatert informasjon om ruter, neste avgang og forsinkelser gir mer tilfredse kunder.

Sybase har her vist løsninger rettet mot transportbransjen, men teknologien er bransjeuavhengig og åpner for store muligheter i noen av IT-sektorens raskest voksende markedssegmenter, som for eksempel bedriftsportaler, analytisk CRM, Supply Chain Management samt mobile løsninger.

www.logistikk-ledelse.no© 2002

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.065