23948sdkhjf

Plukksystemer: Swisslog tror på robotrevolusjon

Plukksystemer:Swisslog tror på robotrevolusjonNår detaljhandelen stiller stadig mer komplekse krav til leverandørleddet, kan ordreplukk med roboter vise seg å være den ideelle løsningen.Leverandører i...

Plukksystemer:

Swisslog tror på robotrevolusjon

Når detaljhandelen stiller stadig mer komplekse krav til leverandørleddet, kan ordreplukk med roboter vise seg å være den ideelle løsningen.

Leverandører innen handelen må møte stadig mer utfordrende krav fra detaljistleddet. Ikke overraskende stiller konkurranseutsatte detaljistmarkeder krav til at nye logistikkonsepter som «flow-through» drift og «butikkvennlig levering» blir fulgt. Det er et behov for å eliminere lagerbeholdninger og sammenstille varer - ikke bare i leveringsrekkefølge, men i hyllerekkefølge - og ordreplukking har blitt mer komplekst enn noen gang.

Hvordan kan leverandører møte disse nye utfordringene? En løsning som stadig tiltrekker seg mer oppmerksomhet er ordreplukk ved hjelp av roboter. Robotsystemer er ikke bare raske, men vel så viktig med tanke på servicegrad mot kunder er at de er fullstendig programmerbare og utrolig nøyaktige. Besparelsene på arbeidskraft er betydelige, særlig i de segmenter hvor arbeidskraft er vanskelig og dyrt å få tak i og beholde, på grunn av ugunstige arbeidstider og monotone arbeidsoppgaver. Et slikt segment er bakeribransjen. Englands største bakerikonstellasjon, Allied Bakeries, har benyttet roboter til å forvandle sin daglige distribusjonsfunksjon.

Strømlinjeformet produksjon

Allied Bakeries har omlag en tredjedel av Storbritannias marked for brød til butikk. Stadig økende trykk på den konkurranseutsatte bransjen for ferske bakervarer, førte til at selskapet hadde en gjennomgang av sine distribusjonsmetoder. Resultatet av dette var at Allied Bakeries besluttet å installere et ordreplukksystem med roboter ved sitt anlegg i Cardiff.

- Opprinnelig var grunnen til at vi så på automatisk plukking, at vi hadde et åpenbart behov for å redusere bemanningskostnadene. Vi hadde optimalisert produksjonsprosessene over de siste tiårene, men på distribusjonssiden hadde det naturlig nok skjedd lite nytt - det er jo bakere vi er, forklarer Group Logistics Controler Dennis Steadman. Et annet viktig punkt var å få skikkelig kontroll med vareflyten etter at produktene har forlatt produksjonslinjene.

- Vi hadde betydelige avvik mellom produsert volum og levert volum, som betydde at vi ikke fikk fakturert alt vi produserte. Et tredje motiv var å bedre servicenivået overfor våre kunder. I denne bransjen er det helt essensielt å få produktene til butikkene i tide, fortsetter Steadman.

Lagringstetthet

Swisslog har installert sin MultiPick robot for automatisk plukking ved Allied Bakeries´ anlegg i Cardiff. Roboten er integrert med et monorailsystem for transport av stabler med brødkasser til og fra plukkområdet. MultiPicksystemet er designet for å håndtere mange forskjellige sorter kasser, og har i følge leverandøren vist seg å være ideell for plukking av bakeribransjens tradisjonelle brødkasser i plast. Det er montert i en portal over plukkeområdet, slik at gulvet er lett tilgjengelig for rengjøring som en kritisk faktor i et miljø med matvareproduksjon.

På grunn av at man unngår reoler og reolganger, kunne Allied Bakeries installere MultiPicksystemet i sin eksisterende bygning.

- Før vi fant frem til løsningen med roboter, hadde vi alt igangsatt prosessen med å bygge et nytt distribusjonssenter for denne funksjonen. At vi kunne kansellere hele bygningsprosjektet sparte selskapet for en betydelig sum penger, opplyser Steadman.

Høyere servicenivå

Allied Bakeries oppnår en rekke fordeler og kostnadsbesparelser med plukksystemet fra Swisslog.

- Vi har faktisk oppnådd enda større effekt av MultiPicksystemet enn vi hadde beregnet på forhånd. Forbedringene i servicenivå er den viktigste fordelen. Logistikksystemet gjør at vi er den mest kostnadseffektive leverandør-en i vårt marked, med andre ord: vi leverer brødvarer til de laveste kostnadene for våre kunder. De trenger ikke kontrollere våre leveranser, fordi vi alltid leverer det vi har sagt vi skal. Videre har prognoser for produksjonsvolum blitt mer nøyaktig. Nå som distribusjonen av produktene som forlater produksjonslinjene er under full kontroll, har vi hatt betydelig mindre overproduksjon, som i sin tur også betyr store besparelser. Og, selvsagt, vi har oppnådd enorme kostnadsbesparelser på arbeidskraft, som opprinnelig beregnet, sier Steadman begeistret.

Med suksess som Allied Bakeries har oppnådd, mener Swisslog at tiden nå er inne for en aldri så liten revolusjon: robotløsninger vil bli mer og mer dominerende i distribusjon innen handel - særlig i områder hvor det å skaffe og beholde god arbeidskraft er vanskelig, mener selskapet

www.logistikk-ledelse.no© 2002

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062