23948sdkhjf

Verden rundt oss: Mauritius – mulighetenes øy

Og drømmen ble virkelighet. Den 25. november rullet Boeing B737 inn på rullebanen på Mauritius. Med formålet å tilføre Demings kvalitetsforståelse til Mauritius´ virksomheter. Bilen stod klar. Og så bar det gjennom hovedstaden Port Louis, via sjåførens søster, og til Mauritius Radisson Plaza Beach Resort, konferansehotellet for "Deming Conference 2000".

Konferansen ble ikke som forventet.

Det var egentlig ingen overraskelse at vi ankom Mauritius i november. Planen ble jo allerede lagt i september, ref. 1. At vi kom godt forberedt var heller ingen overraskelse. Vi hadde samlet bakgrunnsmateriell både fra Europa og USA.

EFQM

Lederforum 2000 for European Foundation for Quality Management ble arrangert i Istanbul, Tyrkia, ref 2. Aldri har forumet blitt kraftigere forhåndsannonsert, i hvert fall ikke overfor EFQMs medlemsmasse. Vi mottok f.eks. en imponerende CD med tegnefilmen Noahs Ark noen uker på forhånd, med en metafor der skutas overlevende dyr lett assosieres med jordens kvalitetsrepresentanter og kvalitetsledere. Med de som har "sett lyset".

Dette var en kraftig metafor. Mange ledere kjente seg nok igjen. Eller følte seg lettere brydd. Både virksomhetsledere, økonomiledere, personalledere - og sikkert også kvalitetsledere.

900 deltagere fra 36 land så at et tyvetalls organisasjoner fra de fleste sektorer og bransjer ble premiert for sin innsats, jfr. figur 1.

Som en følge av at forumets tittel var "Managing Diversity" - Ledelse av Forskjelligheter" - ble følgende saker tillagt stor vekt: globalisering, variasjon i kundeverdier, multikulturell kommunikasjon, kreativitet i varierte grupper, og prinsippene i generell endringsledelse.

"Presidents Meeting"

Under den tradisjonelle toppledersamlingen ble, foruten regnskapet, ulike strategiske betraktninger presentert og diskutert, herunder følgende prioriterte strategiske mål;

1. Å styrke og utvide det europeiske nettverket, inklusive nasjonale kvalitetsorganisasjoner og konsulentselskap

2. Å øke internett tilbudet

3. Å velge ut og utvikle en portefølje av relevante produkter og tjenester som støtter ulike metoder for fortreffelighet

Dessuten ble en del fakta fra 1999 fremvist (1998 i parentes);

Antall medlemmer: 833 (748)

Antall prissøknader : 73 (57)

Antall nye assessorer : 935 (700)

Antall publiserte artikler: 518 (183)

Aktiviteten øker. Organisasjonens virksomhet sprer seg langsomt utover i Europa.

Oppsummert vil vi si at EFQMs Lederforum 2000 i Istanbul overgikk forventningene. Forumet i 2001 blir forresten lagt til Sveits.

Deming Institute

Deming Instituttet ble etablert i 1993 straks før W. Edwards Deming døde. Høsten 2000 var spesiell. Vi feiret Demings hundreårsdag, jfr. figur 2.

Omkring et hundretalls ledere, kvalitetsledere, kvalitetskonsulenter, disipler og familie hadde igjen funnet veien til Georgetown University Conference Center, Washington DC, til flere sesjoner enn vanlig. La meg trekke frem noen eksempler;

Den siste tittelen trakk omtrent halvparten av deltagerne, noe jeg er stolt av, siden tittelen i utgangspunktet ikke var den mest aksepterte. For ideelle Deming'anere. Og dermed røper jeg at sesjonen var min, og at jeg - for en gangs skyld - ønsket å provosere litt. Foredraget var grunnlaget for Deming Konferansen på Mauritius.

Commercial Deming - fra filosofi til praksis

Med mye i kofferten fra EFQM og fra Deming Instituttet, var vi godt forberedt for returen til Mauritius. Godt forberedt, sammen med representanter også fra Quality Module System International (QMSI) og vår lokale partner International Productivity Consulting Ltd (IPC).

IPC hadde i løpet av høsten maktet å samle over 20% av Mauritius Brutto Nasjonal Produkt til konferansen, jfr. figur 3, som viser noen av deltagerne, samt konferanseledelsen - undertegnede flankert av Nick Wood (QMSI) og André Lim (IPC).

Deming konferansen ble en utfordring. Både for foredragsholderne og deltagerne.

Etter en staselig innledning med pressekonferanse og TV-opptak, fulgte vi opp med en høylydt Deming video, og filosofiske betraktninger rundt Demings teorier. La oss liste noen overskrifter;

Deltagerne følte seg ukomfortable. Noen toppledere uttalte at Deming nok ikke var noe for Mauritius;

"I bankene kunne man ikke unnvære doble eller tredoble signaturer". "Og selvfølgelig måtte man evaluere alle medarbeiderne".

På konferansens andre dag nærmet vi oss mer det kvalitetsnivået deltagerne befant seg på. Ulike TQM-verktøy og -metoder ble belyst og eksemplifisert. Deltagerne begynte å falle til ro. Endelig følte de seg mer hjemme.

Mens siste dag var den store suksess, da utdypet vi Commercial Deming´s undertittel "fra filosofi til praksis". Ved sterk involvering av arbeidsgrupper, og presentasjon av automatiserte eksempler. De fleste i ledelsessystemet Quality Module System (QMS), ref. 3.

Konferansen landet med et brak! Til stående, og stormende, applaus. Jeg har aldri opplevd noe lignende. Aldri!

Neste skritt

Derfor skal det bli spennende å besøke de samme virksomhetene i mars måned. Da vi etter planen igjen skal besøke Mauritius. Det skal bli meget spennende å se hva de har gjort.

Er kvalitetsforståelsen økt? Er inntjeningen økt? Er de rede til å gå enda et skritt?

Disse spørsmålene - og kanskje enda flere - vil du få svaret på senere i år. På gjensyn.

Referanser

www.logistikk-ledelse.no© 2001

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063