23948sdkhjf

Swisslog: Ny robotløsning for automatisk plukk på fryselagre

Swisslog:Ny robotløsning for automatisk plukk på fryselagreFrossen- og kjølevarer utgjør en stadig større del av omsetningen i dagligvarebransjen, men generelt sett er det fortsatt mye å hente på effe...

Swisslog:

Ny robotløsning for automatisk plukk på fryselagre

Frossen- og kjølevarer utgjør en stadig større del av omsetningen i dagligvarebransjen, men generelt sett er det fortsatt mye å hente på effektiviteten i kjølelagrene, hevder Swisslog. Selskapet mener selv å ha gjort store fremskritt innen robotteknologi for kjøl- og frysemiljø. Deres "RoboPick"-system muliggjør automatisk lagring kombinert med automatisk vareplukk.

Ferdigmat og andre kjøle- og frysevarer får en stadig større del av markedet i dagligvarebransjen, og alle tegn tyder på at dette er en trend som kommer til å fortsette. Dette har stor betydning for lagrings- og distribusjonsleddet innen dagligvarebransjen, som ikke lenger har råd til å overse effektiviteten i sine kjøl og frys avdelinger.

Logistikkspesifikasjonene i kjøl- og frysemiljø er betydelig mer krevende enn i generell grossistvirksomhet. Å opprettholde en ubrutt temperaturkjede - eller i det minste nøye overvåke tiden kjøl- og frysevarer er utsatt for avvikende temperaturer - er avgjørende for å sikre at kravene til kvalitet blir møtt. I virksomheter hvor driften har skjedd manuelt, enten gjennom tidsbegrenset mann-til-varen plukking inne i kjøle- eller fryseområdet, eller ved en varen-til-mann prosess utenfor den tempererte sonen, er det ekstremt vanskelig å opprettholde riktig temperatur på varen. I tillegg står logistikkledere overfor stadig strengere regelverk omkring tiden en ansatt kan oppholde seg i ekstreme temperaturer, samt strengere regler for manuell håndtering generelt. Dette er noen av årsakene som bidrar til det stadig tilbakevendende problemet med rekruttering av arbeidskraft innen kjøl- og frysvirksomheter, mener Swisslog.

Automasjon i kjøl og frys

En logisk måte å løse disse problemene er å automatisere også dette vareplukket. Selv om kjøl- og frysemiljø synes å være ideelle områder for automasjon, har ikke leverandørene av automatiseringsutstyr i nevneverdig grad prioritert dette segmentet. Årsaken er i følge Swisslog i all hovedsak den åpenbare tekniske utfordringen som ligger i å utvikle robotsystemer som kan håndtere frosne produkter.

Robotspesialisten innen Swissloggruppen - det finske selskapet Swisslog Cimcorp - har imidlertid nå gjort store fremskritt innen robotteknologi for kjøl- og frysemiljø, og disse systemene begynner nå å bli tatt i drift ute hos kunder.

Deres "RoboPick" system består av et allsidig, robotstyrt gripehode montert på en stablekran. Dette muliggjør automatisk lagring kombinert med automatisk vareplukk. På ordre fra bedriftens lagerstyringssystem, går kranen automatisk til riktig plukkposisjon, og gripehodet strekkes ut til støtte for et enkelt kolli og som tippes forsiktig slik at det kan løftes av roboten. Varen som skal plukkes kan veie opp til 25 kg, og transporteres på kranen til utlagringsstasjonen. Denne løsningen kan kombineres med pick-to-belt teknologi for direkte transport ut av lageret. Ordresammenstilling kan også utføres automatisk med roboter - i dette tilfellet er robotene montert i portaler over sammenstillingsområdet. Disse robotene kan hente gods fra bånd med vakuumgripere, og sortere varene til spesifikke paller for transport til forskjellige destinasjoner.

Høyere effektivitet og kvalitet

Fordelene ved automatisk lagring og vareplukk i kjøl- og fryselagre er i følge Swisslog klare, som mener det er mulig å oppnå vesentlig høyere effektivitet og jevnt høye plukkfrekvenser per time. Plukkeprosessen og temperaturkjeden holdes ubrutt, med pålitelig vareplukk helt ned til minus 28 grader, 24 timer i døgnet - 7 dager i uken. Nøyaktigheten bedres, med så godt som feilfritt vareplukk, og skade og brekkasje på gods reduseres betraktelig.

www.logistikk-ledelse.no© 2001

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078