23948sdkhjf

Verden rundt oss: Dubai - investerer for fremtiden

Verden rundt oss:Dubai - investerer for fremtidenDa England etter 150 års tilstedeværelse i 1971 trakk seg ut av Suez-området slo syv små sheikdømmer seg sammen til Unionen av Arabiske Emirater (UAE)....

Verden rundt oss:

Dubai - investerer for fremtiden

Da England etter 150 års tilstedeværelse i 1971 trakk seg ut av Suez-området slo syv små sheikdømmer seg sammen til Unionen av Arabiske Emirater (UAE). Antall innbyggere var 180.000, som kjempet mot ørken og fjell, på stadig søken etter vann og mat. Kulturen var tøff. Men. Dubai er ikke lenger hva det var.

Stein Smaaland

Ikke absolutt alt er endret. Landets øverste ledelse var og er Det Øverste Råd. Dette består av de syv sheikene som styrer hver av de syv emiratene, jfr. faktarute "Unionen av Arabiske Emirater". Rådet velger unionens president, som foreløpig alltid har vært Sheik Zaid, styreren av Abu Dhabi, den største og rikeste av emiratene. Sheik Zaid er også øverste leder for unionens væpnede styrker.

Enhver rådsbeslutning må godtas av minst fem av de syv sheikene, og alltid av styrerne av Abu Dhabi og Dubai. Dubai er den nest største og nest rikeste emirat. Styreren Sheik Maktoum er også visepresident for unionen.

UAE har dessuten et parlament med 40 medlemmer. Disse utpekes enerådig av emiratenes styrere.

Islam

Emiratene er muslimer. Mosquene roper inn til salat (bønn) de sedvanlige fem ganger i døgnet, fra soloppgang, til sen kveld. Men, i motsetning til i Islams høyborg, Saudi Arabia (ref. "Verden rundt oss: Saudi Arabia - oljen forandret mye", l&l nr.11/2000) ser man aldri menneskegrupper på fortau og i kjøpesentre, på tepper med en Imam (religiøs leder) i spissen, bøye seg ydmykt mot Makkah (Mekka). UAE tillater også andre religioner.

Foruten å være medlem av Islamic Conference Organization, er UAE også medlem av OPEC, League of Arab States. Og FN.

"Dubai - the gateway to the Gulf"

Geografisk er Dubai på størrelse med Akershus fylke. Faren til Dubai´s Sheik Maktoum, Sheik Rashid bin Saeed Al Maktoum, har mye av æren for Dubai´s kommersielle suksess. Allerede på 70-tallet tilrettela Sheik Rashid for en bred industrialisering av Dubai. Før han døde i 1990, var Dubai allerede etablert innen olje- og gassvirksomhet, bank/finans, havnevesen, og turisme. Dubai har dessuten hovedkvarteret for Emiratenes flyselskap, The Emirates.

Fritidsaktivitetene blomstrer i Dubai. Kamelres, galoppbaner, golf, dykking. Og et variert natteliv. Vestens påvirkning har synlig satt sitt preg på Dubai, som i noen nyanser kanskje også har passert vesten. På godt og på ondt.

Oljen

Oljesuksessen begynte på 60-tallet, med UAEs første drivverdige brønn i Abu Dhabi, ref. figur forrige side.

Støttet av politisk stabilitet og utenlands "hjelp" akselererte UAEs utvikling. Bygninger, skoler, veier, havner, flyplasser, telekommunikasjonsfasiliteter. Befolkningen eksploderte. Og i muslimsk stil - rikdommen kom også folket til gode.

De fattige ble bedre stilt. "Olje har ingen verdi, dersom det ikke utnyttes til folkets beste," siteres Sheik Zaid.

Emiratene estimeres nå å ha 5-6 år igjen av oljen. Sett i perspektiv av Saudi Arabias 60 år, eller Norges 20 år (eller er det 50?) innebærer dette at emiratene må gjøre noe. Og det gjør de.

Teknologibyen

UAE investerer i fremtiden. For UAE er dette ensbetydende med teknologi. Og sheikene tar styringen. Og ansvaret. Dubai´s kronprins, og emiratenes forsvarsminister, Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, hadde f.eks. ansvaret for åpningen av Dubai Internet City (DIC) i fjor høst, jfr. faktarute "DICs Misjon".

Blant de vestlige organisasjoner som har posisjonert seg i denne teknologibyen er amerikanske Oracle og Microsoft. Og norske Quality Module System International (QMSI).

QMSIs Petter Sigvaldsen bekrefter at den strategiske lokaliseringen i Dubai Internet City var sentralt da QMSI oppnådde den prestisjetunge pilotkontrakten med Sheik Mohammeds hotellkjede, Jumeira International, jfr. foto av Jumeira Beach, foran.

Kvalitet

Hundrevis av selskaper arbeider med ISO 9000 i Dubai, og med overgangen til den nye ISO 9000 standarden. Enda flere er opptatte av å tjene penger. Og det kan synes som om koblingen mellom resultater og tilfredse kunder er forstått også av tradisjonelle bransjer, jfr. faktarute "Arabian Automobiles Co".

Dubai har også sin nasjonale kvalitetsorganisasjon, Dubai Quality Group, som foreløpig har produsert 14 numre av sitt tidsskrift "Middle East Quality Review". Der er selvfølgelig Dubai Internet City fast tema. Men Dubai Internet City har også et eget magasin, der åpningsutgaven i fjor høst innledet med;

"Den Nye Økonomien strømmer utfra kunnskap, innovasjon og entreprenørskap. Den formes av teknologier i rask utvikling. Dens mest kritiske ressurs er talent. Dens mest kritiske element er fart. Den skaper en grenseløs verden der produkter og tjenester tilbys 24 timer i døgnet, syv døgn i uken, i den ganske verden - alt ved klikket av en tast. Dubai Internet City er blitt etablert for denne nye verden...

Vi har den største konsentrasjonen av bredbåndsvirksomheter i regionen. Vår rolle er å være en katalysator for dem. Å promotere IT og WEB-baserte virksomheter i regionen..."

Dubai investerer for fremtiden.

Ta gjerne en titt:

www.dubaiinternetcity.com

Faktarammer:

Unionen av Arabiske Emirater

Abu Dhabi

Dubai

DICs Misjon

Misjonen til Dubai Internet City er å skape en infrastruktur, et miljø og en holdning som vil sette organisasjoner i Den Nye Økonomien i stand til å virke lokalt, regionalt og globalt, utfra Dubai, med signifikante konkurransefortrinn.

Vår misjons "holdnings-"dimensjon er et viktig element. Det innebærer å møte våre kunder og forretningspartnere med en innstilling om å løse deres problemer.

HH General Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum Kronprins av Dubai Forsvarsminister for UAE

(sign.)

Arabian Autombiles Co.´s ledestjerner

Visjon

Misjon

Kvalitetspolitikk

AAC erkjenner at for å oppnå vår misjon må Kvalitet komme først. Dette må oppnås ved å... overgå våre kunders forventninger... styrke et partnerskap mellom våre ansatte, våre kunder, og våre leverandører.

Selskapet erkjenner at personalet er selskapets mest verdifulle eiendel. Derfor investerer AAC for fremtiden med treningsprogram og tillitsprogram for våre ansatte...

Med disse mål i minne har AAC iverksatt et Kvalitetssystem basert på den internasjonalt anerkjente standarden ISO 9002... prinsippene og filosofien i Total Kvalitetsledelse vil bli benyttet for kontinuerlig å forbedre vår Kvalitet... til fordel for våre kunder, våre ansatte, og for samfunnet.

(Utdragene er fritt oversatt, red.anm.)

www.logistikk-ledelse.no© 2001

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079