23948sdkhjf

Verden rundt oss: Saudi Arabia - religion på alvor

Verden rundt oss:Saudi Arabia - religion på alvorSaudi Arabia gav bort sitt tallsystem til oss og tok selv i bruk det indiske. De stenger butikkene og bøyer seg mot Mekka fem ganger i døgnet. De refle...

Verden rundt oss:

Saudi Arabia - religion på alvor

Saudi Arabia gav bort sitt tallsystem til oss og tok selv i bruk det indiske. De stenger butikkene og bøyer seg mot Mekka fem ganger i døgnet. De reflekterer mer enn de handler. De bruker oljepengene til å bygge brede veier og flotte bygninger, fremfor å plassere dem i fond. De distribuerer flere Toyota´er og Lexus´er enn noe annet land. De låner ut penger rentefritt. De ønsker ikke turister velkomne. De holder alltid det de lover. De har offentlige avstraffelser. Dette er åpenbart en annen kultur enn vi er vante med. Kan vi ha noe å lære?

Stein Smaaland

Reisende fra Athen hastet inn i MD90´en. Min vindusplass 38A var opptatt av et skadet ben, så jeg skled i stedet ned på vindusplass 37A, mellom puter, en halvlest avis, og en åpnet hodetelefon. Dette er første gang jeg opplever at Saudi Arabian Airlines ikke rydder mellom flyvningene. Jeg har deres konfidensielle "System Quality Assurance & Performance Evaluation Issue 7 - 2000" i håndbagasjen, og kjenner godt til den høye kvaliteten de forsøker å levere.

Det var nok tidspress og sen landingstillatelse som måtte ta skylden. Arabisken min er ikke sterk nok ennå, så jeg forstod bare deler av styrmannens raske unnskyldninger over høyt-taleranlegget. Rask parallell arabisk og engelsk fortsatte med sikkerhetsdetaljene. Grundig. Røyking ikke lov når skiltet for dette er tent. Aldri tillatt å røyke i midtgangen eller på toalettene. Pipe og sigar er aldri tillatt, understreker en korrekt og streng styrmannstemme.

Mon tro om han selv røyker sheeshah (vannpipe)? Sannsynligvis.

Jeg dukker ned i reiseboken...

"... please keep your mobile off during the entire flight...", brøt høyttaleren inn. Dernest la vi ut over havet. De 2.287 km til Saudi Arabia´s største handelssenter, rødehavsbyen Jeddah. På vei fra sol og 15 grader i Athen, til sannsynlig sol og 25 grader. Som seg hør og bør i vintermåneden januar i Jeddah. Men? Er det ikke regnskyer jeg skimter der fremme i horisonten? Vi får se. Inshallah.

Reiseboken hentes frem...

Noen arabiske fraser bryter inn over høytalerne. Er det? Ja. Klokken er halv seks. Det er bønnetid. Skravlingen i flyet roer seg raskt. Unntagen to amerikanere. De registrerer ikke hva som skjer. Jeg lukker reiseboken, og ser høflig ned. I de minuttene arabisken strømmer over anlegget. Deretter reflekterer jeg litt. Ganske interessant dette her. Bønn er helt integrert i muslimenes liv, gitt...

Jeg dukker igjen ned i reiseboken min. Med arabiske rytmer i hodetelefonen. Arabiske rytmer. Rart dette også, forresten. Det er ikke lenge siden jeg opplevde rytmene som kjedelig like. Som forferdelig masete. Nå opplever jeg dem annerledes. Nesten motiverende. Og i alle fall avslappende. Til tross for rytmen. Eller på grunn av rytmen?

Prosjektarbeid

På plass i Jeddah. Med løpende prosjekter innen kundelojalitetsanalyser, markedsstrategier, og forbedring av ulike styringssystem, innen generell ledelse, først og fremst målstyrt ledelse, men også innen kvalitets- og miljøledelse.

Heldigvis har Saudi Arabia forstått nødvendigheten av en god balanse mellom systematikk og kreativitet i organisasjonslivet, jfr. faktarute "Saudi Arabian Airlines", samt forrige artikkel om Saudi Arabia (ref. 1).

Prosjektarbeidene omfatter også styringsmøter, jfr. foto 1.

La meg samtidig oppdatere den arabiske faktaruten (ref. 1), jfr. faktaruten "Saudi Arabia - oppdateringer".

Læring

Saudi Arabia er opptatt av læring. Universitet og professorater vokser vært år. Kunnskap har vært sentralt lenge i araberlandene. Dette fremgår for eksempel av muséumsbyen Altayebat International City, som omfatter 12 bygninger over 10.000 kvadratmetre, med kompakte presentasjoner fra flere arabiske land. I byen finner vi håndverk, malerier, 60.000 vitenskapelige gjenstander, 300 showrom, bibliotek med over 300.000 bøker.

Inngangsprisen er kreativ. Dvs. avhenger av arbeidsmengde, humør, klokkeslett - og gjesten selv. Jeg kom sammen med en sudansk venn, noe som øket min inngangspris fra 100 til 200 riyal (500 NOK). Ellers blir hvite folkeslag stort sett behandlet med respekt, spesielt oss fra Vest-Europa, og Norge synes ikke å ligge så langt etter foregangslandet England på skalaen. De lokale nyhetene trekker ofte frem Norges bragder, både innen U-båtjakt, bidrag i Midt-Østen konflikten, hvalfangst med mer. Det var ikke vanskelig å bli tatt bilde av under kunnskapens og moralens tre, ref. foto 2.

Saudi Arabia blir ansett som meget tradisjonelt, også av den øvrige muslimske verden. Dette omfatter Saudi Arabias tolkning av den hellige boken Koranen (Qur´an), for eksempel i forbindelse med avstraffelser.

Jeddah´s plaza

Ikke hver fredag morgen, men vanligvis første fredagen i måneden, ankommer en buss med noen dusin uniformerte til mosque Al Jafali i Medina street i Jeddah, jfr. foto 3.

Liksom til andre "plaza´er" i Saudi Arabias største byer. I løpet av noen kvarter taues noen gjenglemte biler bort fra parkeringsplassen syd for mosquen. Mens noen mennesker langsomt begynner å strømme til rundt parkeringsplassen. Bak stålgjerdene. De fleste er stille. Noen snakker lavt.

I løpet av en times tid ankommer militær- og politibiler som parkerer på sydsiden av parkeringsplassen. En høyttalerstemme bryter inn over høyttaleranlegget. Og noen arabiske fraser flyr ut i den stillestående, blå luften. Samtidig svinger en varebil inn på plassen, og rygger inn til Saha Al Qasas, et rektangulært marmorplatå midt på plassen, omkranset av et dusin maskinpistoler i kamuflasjeuniform.

Et teppe på 1x1 meter blir lagt ut midt på platået. Og en araber i Saudi Arabias tradisjonelle thobe leies ut av bakdøren. Og bort til teppet. Ingen snakker lengre. Det er blitt helt stille. Vinden har stilnet. Fuglene har sluttet å kvitre.

Et kvarter - eller var det en time? - senere bæres en hodeløs kropp på et blankt brett bort til den ventende og blinkende sykebilen.

En arabisk venn informerer meg senere at offerets venn hadde stjålet noen penger fra offeret som hadde blitt sint og stukket ham ihjel. Mord er ikke tillatt i Saudi Arabia. Dermed trer samfunnet inn. Øye for øye. Tann for tann. Ref. 2.

Saudi Arabia tar Koranens ord på alvor.

Referanser

---------------

(Faktarammer):

Saudi Arabian Airlines

Misjon

Å være et flyselskap i verdensklasse, med en tydelig arabisk karakter, som er kundedrevet og en omsorgsfull arbeidsgiver (januar 2001)

Sjekkliste Direktiv

...Selskapene som produserer og selger varer og tjenester konkurrerer intensivt for å møte kundenes forventninger. Kvalitet er blitt det kunden søker...

Med dette i minnet har kvalitetsavdelingen utviklet "Sjekklister for ydelsesevaluering", og jeg beordrer mine kollegaer på alle nivåer å ta ansvar for at vi oppnår maksimal kvalitet på ydelsene, spesielt innen kundeservice.

For å oppnå dette ber jeg om at etterfølgende punkter iverksettes:

Saudi Arabia - oppdateringer

Supplering av Arabiske kjennetegn (ref. 1);

www.logistikk-ledelse.no© 2001

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078