23948sdkhjf

Automatisert strekkodesystem: Tredobler hastigheten i produksjonen

Automatisert strekkodesystem:Tredobler hastigheten i produksjonenDen svenske trevarebedriften Varberg Timber har utviklet et automatisert strekkodesystem som etiketterer tømmeret. Etikettene inneholde...

Automatisert strekkodesystem:

Tredobler hastigheten i produksjonen

Den svenske trevarebedriften Varberg Timber har utviklet et automatisert strekkodesystem som etiketterer tømmeret. Etikettene inneholder informasjon om hvilke prosesser treet har gjennomgått. Det nye systemet har gitt en mer effektiv produksjonsprosess, som er tre ganger raskere enn det manuelle systemet som ble benyttet tidligere.

I tillegg til at Varberg Timber trengte et raskere system for merking av sine produkter, trådte det i kraft en ny lov i Sverige i august i fjor. Siden den gang må alle bedrifter som handler med treprodukter, merke hver produsert enhet i forskjellige kategorier, avhengig av kvalitet. Informasjon om treets tørkeprosess og maksimale vanninnhold, er det også blitt obligatorisk å registrere.

Selskapet ble etablert på begynnelsen av 1950-tallet, og produserer høvlet og impregnert trevirke. Produksjonsanlegget har et totalt areal på 55.000 kvm og store lagringsmuligheter under tak. Det finnes alltid omtrent 10.000 kvm trevirke på lager, for å sikre hurtig levering.

- Vi produserer trevirke i fire høvellinjer, og i vårt tidligere system sorterte vi virke manuelt etter kvalitet. Det manuelle systemet forsinket ofte hele distribusjonsprosessen, og vi trengte et raskere og mer effektivt system. I dag sorterer våre leverandører råvarene, og velger tømmer som passer til våre kvalitetskrav. Vi sorterer det høvlede virke i tre kvalitetsklasser i henhold til de nye bestemmelsene, forteller adm. direktør Jan-Olof Johansson.

To merkestasjoner

For utvikling og installering av det nye etiketteringssystemet, valgte Var-berg Timber å benytte seg av Strålfors Svenska AB som er totalleverandør av komplette løsninger til blant annet etikettsystemer med skrivere og tilbehør. Strålfors har utviklet et nytt system for Varberg Timber, som gjør det mulig å feste etiketter på tømmeret etter «løpende-bånd-prinsippet», ved merkeenheter som står i produksjonslinjen. Strålfors anbefalte Varberg Timber å ha to systemer for utskrift av etiketter og merking ved hver produksjonslinje. Systemet med to merkestasjoner har store fordeler, fordi det blir mulig å merke lange lengder i begge ender samtidig, og deretter dele virke i to deler. Med dette systemet fordobles merkekapasiteten.

- Strålfors anbefalte et strekkodesystem, fordi det er fleksibelt, forteller produktsjef Håkan Johansson hos Varberg Timber.

Strekkodeetiketter kan inneholde mye informasjon, og kan leses over hele verden. For å få mest effektiv produksjon og størst mulig stabilitet, benytter Strålfors seg av Zebra Technologie´s PAX-skrivere til sine automatiske utskrifts- og merkeenheter. Skriverne i denne serien er robuste og spesielt utviklet for etikettering innen industrien.

- Vi anbefaler disse skriverne på grunn av deres holdbarhet og raske utskrifter. De skriver 305 mm etiketter i sekundet, og klarer etiketter i forskjellige formater og tykkelser, sier salgs- og systemsjef Christer Sundborg hos Strålfors.

Oversiktlig informasjon

Varberg Timber benytter sine strekkoder ikke bare for å etterfølge pålagte krav, men også for å gi sine kunder mer informasjon om produktene på en oversiktlig måte. For eksempel er etikettene fargekodede, for enkelt å kunne se kvalitet og behandling av virke. Spesielt Danmark har strenge miljøregler for varedeklarasjon på importerte produkter. Alle produkter må også være merket med strekkoder. Strekkodene gjør det lettere for forhandlerne å gi kundene riktig informasjon, når det bare er å skanne strekkodeetiketten. Informasjon om treet, artikkelnummer, prisgruppe, sort og dimensjoner på virke, får plass i en strekkode.

Varberg Timber er sertifisert av FSC (Forest Stewardship Council) - en uavhengig internasjonal organisasjon som oppmuntrer til miljøtilpasset, samfunnsnyttig og økonomisk levedyktig bruk av verdens skoger. Produsenten følger også Nordiska Träskyddsrådets anbefalinger, som sier at en organisasjon må merke tømmeret, og angi om treet har vært i kontakt med jord eller vann.

-I fremtiden kan vi registrere virkets opprinnelse, og gjøre det mulig å spore dette. Sannsynligvis kommer framtidige lover til å kreve opplysninger om opprinnelse, hvem som felte, sagde, høvlet og behandlet virke. All denne informasjonen kan få plass i strekkoden, og sluttbrukeren kan få et opprinnelsessertifikat, opplyser markedssjef Ulf Gabrielsson i Varberg Timber.

www.logistikk-ledelse.no© 2001

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079