23948sdkhjf

Går elektrisk: Vil spare 3 millioner liter diesel

Fem kilometer lang trolley-rute i malmgruve overtas av nye Liebherr T 236.

Jernmalmgruva VA Erzberg i Østerrike og Liebherr Mining Colmar undertegnet en avtale om å utvikle en trolley-løsning under Bauma 2019. Den 29. september kunne åpningsseremonien for en 5 km lang trolley-linje holdes hos VA Erzberg.

Maskinen er dieselelektrisk og har siden 2019 blitt testet i Østerrike. Tiptrucken ble modifisert til å kjøre med trolley på en 500 meter lang testløype til å begynne med.

Tre millioner liter diesel

Gruva har transportert mer enn 13 millioner tonn stein årlig, noe som har krevd 4,5 millioner liter diesel hvert år. I fremtiden, når diesel-tiptruckene blir byttet ut, skal det spares 3 millioner liter diesel.

Den diesel-elektriske tiptrucken er utstyrt med en "current-collector" som kobler maskinens system til kraftledningene som henger i motbakkene. Maskinen har elektriske motorer som driver hjulene og når den er koblet til trolley-systemet går dieselmotoren går på tomgang. Det skal etterhvert kjøre seks slike Liebherr T 236 på den 5 km lange strekningen, hvor den høyeste delen ligger 1055 meter over havet.

20 millioner euro skal investeres i prosjektet.

Opphav og kilder: Fredrik Saugstad, AnleggsMagasinet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.083