23948sdkhjf

Prestisjepris til Deichman Bjørvika

Deichman Bjørvika har blitt hedret med æresprisen Betongtavlen.

Betongtavlen er en høythengende ærespris for miljømessig, estetisk og teknisk fremragende betongarbeid i norske byggverk. Prisen deles ut av Norsk Betongforening og Norske Arkitekters Landsforbund

I skarp konkurranse med Flekkerøy kirke og Mills rehabiliterte hovedkontor var det til slutt Oslos nye hovedbibliotek i Bjørvika som stakk av med seieren.

- Betongtavlen er en utmerkelse til bygg der betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte. Deichman Bjørvika sjekker av suverent på alle disse punktene, sier juryleder Vetle Houg.

Deichman Bjørvika er et enestående og flott bygg med et spesialutviklet foldetak i støpt i betong. Det er unikt både i nasjonal og internasjonal sammenheng.

- Det er veldig hyggelig å få en slik annerkjennelse for et komplisert arbeid med store krav til fag, planlegging, presisjon og logistikk, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg, Knut Berge Øverdal.

Betongfakta

Det tok fire måneder å støpe det 2.600 kvadratmeter pyramideformede foldetaket. Taket har en særegen konstruksjon, med knekklinjer og vinkler helt opp til 30 grader. Et knutepunkt kan bestå av opptil sju ulike flater som møtes. Foldene gir en ekstra stivhet i konstruksjonen og er viktig blant annet for å bære den 18 meter store utkragingen mellom 4. og 5. etasje.

Det ble brukt ca. 500 spesialbygde geometriske forskallingsformer og 30 000 unike armeringsjern. Alt er støpt uten over-forskaling. Utkragingen har fire store betongdragere i overkant med etterspent armering.

Betongen er synlig for alle besøkende, fra det særpregede foldetaket, til de markerte brystningene inn mot atriene og ned til gulvet.

Det er i hovedsak brukt miljøvennlig lavkarbon-betong, som gir en reduksjon av CO2-utslippet på over 40 prosent.

Deichman Bjørvika er Oslo-bibliotekets nye storstue, og åpnet tidligere i år. Biblioteket har vært en publikumsmagnet fra første dag, og bygget har høstet mange lovord for sin arkitektur og for hvordan et bibliotek kan være moderne og tilpasset vår tid.

  • Byggherre: Oslo kommune, kultur- og idrettsbygg
  • Prosjektledelse: Advansia
  • Arkitekter: Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo
  • Byggteknisk rådgiver: Multiconsult med Bollinger Grohman
  • Entreprenør: Skanska
  • Betongleverandør: Unicon

Betongtavlen ble delt ut under Norsk Betongdag 2020 i regi av Norsk Betongforening, Byggutengrenser og Fabeko. Juryen består av Vetle Houg, Inger Anne Landsem, John Kjøren, Solveig Sandness og Vidar Knutsen.

Opphav og kilder: Oslo kommune

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047