23948sdkhjf

Sjåførutviklingen: Flere kvinner og færre menn på hjul

Det blir stadig flere kvinnelige yrkessjåfører. Samtidig er andelen menn som tar førerkort for klasse C og CE synkende.

ARBEIDSLIV: I TM nummer 8, som er i salg nå, var vi med Marita Danielsen (33) på jobb. Hun satte stor pris på arbeidsmiljøet i den mannsdominerte bransjen, men syns også det er kjekt at det stadig blir flere kvinnelige sjåfører. Etter turen med Marita tok vi en nærmere titt på rekruttering til bransjen.

Les også: Sjekk vår nye serie "Menneskene på veien"

Andelen kvinner med førerkort for klasse C og klasse CE har vært jevnt økende de siste årene.

Tallenes tale

NHO Transport publiserte i fjor en sak hvor det gikk frem at det i perioden 2015 til 2019 hadde vært en økning på over 30% til yrkessjåførfaget. Dette gjaldt begge kjønn.

Ettersom det er personer som tar førerkort, med tanke på å bli yrkessjåfører, uten å gå veien om skolebenken, har Tungt.no sett på utviklingen i antall førerkort de siste årene. Vi har konsentrert oss om aldersgruppen 18-40 år, med tanke på hvilke aldersgrupper som normalt rekrutteres inn i bransjen. Tallene er hentet fra Statens vegvesen.

Motsatt utvikling for menn

Andelen kvinner som har førerkort i klassene C og CE er svært lavt sammenlignet med antall menn. Det som kanskje er meste oppsiktsvekkende er at antall menn i samme aldersgruppe, med førerkort klasse C og CE, faktisk er synkende.

Totalt sett færre

Det gjøres oppmerksom på at diagrammet for kvinner ikke må sammenlignes med diagrammet for menn. Det vil gi et misvisende grafisk bilde, ettersom forskjellen i reelle tall er svært stor.

En reduksjon på 3,8% blant menn med førerkort klasse C utgjør hele 1627 personer. En økning på 18,34% blant kvinner i samme alder- og førerkortgruppe utgjør kun 391 personer.

Dette betyr at til tross for økning av kvinnelige innehavere av C og CE førerkort, så er likevel det totale antallet potensielle sjåfører synkende.

Ønsker du å lese mer om Marita, som var bakgrunnen for at vi ble sittende å se på tall, bestill abonnement på TransportMagasinet her!

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11