23948sdkhjf

La Norges første miljøasfalt

Veidekke har lagt den første kilometeren i landet med bruk av plantebasert olje på fylkesvei 700 mellom Meldal og Berkåk i Trøndelag.

Den store synderen i asfaltproduksjonen i dag er bindemiddelet som består av tungolje.

Dette i følge en pressemelding fra Veidekke:

Plantebasert olje

Den store synderen i asfaltproduksjonen i dag er bindemiddelet som består av tungolje.

I ett års tid har de forsket på alternativer og funnet en løsning, hvor deler erstattes av plantebasert olje.

- Her erstatter vi bindemiddel basert på fossil råolje med et miljøvennlig alternativ som reduserer utslippene av klimagasser radikalt. Vi tar nå et langt sprang mot helt klimanøytral asfalt, så dette må være den viktigste asfaltkilometeren som er lagt i Norge i dette årtusenet, sier direktør Martin Holmqvist i Veidekke Asfalt.

Produserer tre millioner tonn

I Norge produseres det årlig rundt 7,5 millioner tonn asfalt. Veidekke er største aktør og står alene for cirka tre millioner tonn. De samlede norske klimagassutslippene fra asfaltproduksjon og utlegging er beregnet å være omkring 460.000 tonn hvert år.

- Men slik kan det jo ikke fortsette, sier innovasjonsleder Trine Okstad ved Veidekkes Kompetansesenter.

Nå står vi foran et gjennombrudd med innføringen av miljøasfalt.

Okstad mener at det er mulig å kutte opp mot 80 % av dagens utslipp i løpet av fire-fem år.

Like bra

- Vi har forsket intenst på bruken av alternative bindemidler i laboratoriet i Trondheim i ett års tid nå. Resultatene etter våre omfattende tester har vist at asfalten får minst like gode egenskaper som tradisjonell asfalt. Styrke, sporslitasje og påvirkning fra vind og vær er kartlagt, og vi er helt trygge på at det ene kjørefeltet med miljøasfalt som vi nå har lagt skal være minst like bra som den tradisjonelle asfalten vi legger i det andre kjørefeltet, forklarer innovasjonsleder Okstad.

For å redusere klimagassutslippene fra asfaltproduksjonen har Veidekke gradvis innført biomasse som energibærer ved asfaltfabrikkene, økt gjenbruk av gammel asfalt og utviklet allerede på slutten av 90-tallet produksjonsmetoden som i dag er kjent som lavtemperaturasfalt (reduserer energiforbruk og CO2-utslippene betydelig).

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.156