23948sdkhjf

Spesialfundamentering i Oslo

I forbindelse med utvidelse av et kjøpesenter i Oslo måtte eksisterende bygningsmasse sikres mot utrasing. Arbeidet ble utført av Jetgrunn 2000 som har flere års erfaring med en spesiell fundamenteringsmetode kalt jetpeler.

Storo Storsenter som ble åpnet i 1984, har 60 butikker fordelt på 17 000 kvm. Nåværende eiere har i lengre tid hatt ønske om utvidelse, og i disse dager pågår arbeidet med å utvide senteret med ca. 20 000 kvm, fordelt på 40 nye butikker, parkering og fellesarealer.

Dagens kjøpesenter er bygget i de gamle lokalene til Foss jernstøperi og mesteparten av butikklokalene er i den gamle smeltehallen. I forbindelse med utarbeidelsen av prosjektet, så man at det kunne bli en utfordring med grunnforholdene under og rundt eksisterende bygningsmasse. De nye lokalene skal bygges helt inntil dagens kjøpesenter og i tillegg skal det bygges underjordisk parkeringshus.

Jetpeling

Øie Entreprenør som har god erfaring med ombygging og nybygging av kjøpesentre, har hovedentreprisen på utvidelsen av Storo Storsenter. Da det viste seg at det kunne bli problemer med grunnforholdene, kalte de inn Jetgrunn 2000 AS ved Lars Hoksrud. Hoksrud har nemlig utviklet og patentert en metode kalt jetpelteknikk. Teknikken går ut på at man forspyler med vann under høyt trykk (300 bar), og bryter ned strukturen i stedlige masser slik at det oppstår et hulrom. Samtidig med at utfører denne operasjonen pumpes betong ned i hulrommet, metoden er anvendelig i alle typer jordarter. Underveis i "boringen" registreres massene i grunnen, og på den måten kan man utføre jetpeleing som er nøye tilpasset de forskjellige grunnforholdene. Informasjonen man får fra grunnen gir klare svar på hva som kjennetegner den aktuelle situasjonen. Målesystemet gir verdier med høy nøyaktighet, som gjør at man kan styre, korrigere og dokumentere underveis i produksjonen. For å kunne påvise at pelene under produksjon har oppnådd god kontakt mot nabopel benyttes ultralydmåling.

Innvendig

I forbindelse med arbeidet på Storo Storsenter er jetpeling benyttet for å støtte opp bygget under byggeprosessen. Rundt store deler av bygget er betong sprøytet inn i stedlige masser, noe som har vist seg å være veldig effektivt.

- Det er jo en utfordring å utføre arbeid på et kjøpesenter hvor det er krav til at senteret skal ha tilnærmet normal drift under byggeprosessen, sier Espen Foss Johansen fra Jetgrunn 2000. Han forteller at de i tillegg til fundamentering utvendig, også har utført jetpeling inne på senteret.

- Vi refundamenterte eksisterende søyler påsken 2007. Da sto vi inne i butikklokalene og jobbet mens handelen foregikk som normalt. På grunn av alt vannet vi bruker i prosessen, måtte vi bygge basseng rundt riggen og pumpe vannet ut, sier Foss Johansen.

Riggene som Jetgrunn 2000 benytter til arbeidet er spesiallaget. De drives av elektrisitet og av den grunn er det minimalt med støy og forurensning.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08