23948sdkhjf

Gaselle for 10. gang

Den svenske anleggsutstyrsprodusenten Engcon Nordic AB er den første og eneste bedriften i Sverige som har greid å bli Gaselle for 10. år på rad.

Vi kjenner Gaselle-rangeringen fra Dagens Næringslivs årlige kåringer her i Norge. Det færre kjenner til er at DN har "lånt" konseptet av den kjente svenske næringslivsavisen, Dagens industri (Di), som har kåret svenske næringslivsgaseller ti år på rad.

Nylig ble Engcon-eier Stig Engström belønnet med prisen "Årets Maratongaselle", en pris som ble overrakt av Sveriges handelsminister Ewa Björling. Prisen ble gitt fordi Engcon Nordic AB har greid å oppfylle Gaselle-vlkårene for 10. år på rad - som den eneste bedriften i Sverige.

Maraton-gasellen mener selv at det er hans egen målbevissthet samt Engcons fleksiblitet og raske omstillingsevne som har tatt selskapet dit det er i dag.

- Det kan være vanskelig å holde fast på de avgjørelser man tar, men det er bare det som gjelder om man skal nå målet, sier Stig Engstrøm, som forsøker å holde kursen i både medvind og motvind. Stig Engsröm sier også at det er utrolig viktig å følge med på svigningene i markedet.

- Vi har en fantastisk organisasjon som har har klart tempoøkningen over mange år. Dessuten har vi helt klart satset rett i valget om å legge ut all deleporudksjon utenfor egne vegger. På denne måten har vi ikke bundet opp egen kapital i denne produksjonen, sier Engstrøm. Han retter også en takk til fleksible leverandører som har hengt med i svigningene.

Selv Engcon har merket lavkonjunkturen i svensk industri og har på ett år omtrent halvert arbeidsstyrken på grunn av ordresvikten. I dag jobber i underkant av 50 personer på Engcon Nordic AB i Strömsund i Jämtland og omsetningen er også halvert, fra 521 mill. SEK i fjor til 256 mill. SEK i år. Stig Engström tror ikke nedgangen fortsetter, men tror bølgedalen er iferd med å flate ut og at man etterhvert vil få en langsom oppgang.

Vilkårene for å bli svensk gaselle:

¿ Har offentliggjort minst fire årsrapporter.

¿ Har en omsetning som overstiger 10. mill. SEK

¿ Har minst ti ansatte

¿ Har de siste tre årene opplevd økning i omsetningen

¿ Har i samme periode minst fordoblet omsetningen

¿ Har et samlet positivt resultat for de fire regnskapsårene

¿ Har i hovedsak vokst organisk, ikke gjennom oppkjøp eller fusjoner

¿ Har sunn økonomi

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093