23948sdkhjf

Haahjem AS satser med nyutviklet finknuseverk

På Sunnmøre jubles det ikke bare over Aalesund FKs NM-seier i fotball. I Gjøsund på Vigra er det også grunn til å markere glede hos knuseverkprodusenten Haahjem AS. Etter noen tøffe år lanserte bedriften tidligere i høst et helt nytt finknuseverk på belter – HAAHJEM CTC 136 S3M.

- Vi startet utviklingsarbeidet allerede i 2003, men intensiverte arbeidet frem mot lanseringen i slutten av august. Vi har lagt ned mye i arbeid i testing og prøving og mener at vi nå har laget et helt revolusjonerende finknuseverk på belter, sier Kristian Haahjem, som leder den 94 år gamle sunnmørsbedriften med 17 ansatte. - Akkurat nå holder vi på med byggenummer 159.

Til norsk stein

Det nye finknuseverket fra Haahjem kombinerer en rekke innovative løsninger for optimal produktivitet med lukket kretsknusing. Den kraftfulle enheten er utviklet for å knuse norsk stein, og kan enten operere direkte etter en primærknuser, eller som en

selvstendig enhet, heter det i en pressemelding fra selskapet.

En stor kon-knuser uten topplager og et stort 3-dekket vibrasjonssikt er grunnkomponenter i den nye konstruksjonen. Med en romslig matelomme og en svært effektiv vibrasjonsmater

med utskiller, skjer matingen direkte til knuser, uten å måtte gå veien om hovedsikten.

Kort vei fra mater til knuser sammenholdt med presis nivåstyring, gir optimal prosesskontroll og dermed høy fyllingsgrad i knuseren.

Alternativer

Maskinen kan mates enten ved bruk av hjullaster, gravemaskin eller en båndtransportør. Sistnevnte via en nedfellbar vegg i matelommen. Vibrasjonsmateren fungerer som bunn i

matelommen og fjerner effektivt finstoff før materialet føres direkte til kon-knuseren via en båndtransportør. En båndmagnet hengende over innmatingsbåndet sørger for at uknuselig uønsket metall, så som gravemaskintenner, bolter og lignende, ikke kommer i knuseren.

De knuste massene føres med en båndtransportør under materarrangementet, hvor det forutskillede materialet bringes videre til den 3-dekkede sikten. Utsiktet materiale tas ut for

bakkelagring via båndmatere og separate båndtransportører.

Overstørrelse fra sikteprosessen returneres til knuseren direkte for videre nedknusing.

Den solide kon-knuseren er konstruert med rullelager og tillater dermed stor variasjon i inngående materiale. Knuseren kan med medium-grov mantling operere med topp-størrelse på inngående materiale opp til 300 mm og kapasitet opp til 550 MTPH.

God kubisitet

Knuserdesignet har vist seg å gi svært god kubisitet på ferdigmaterial og er tolerant for større variasjon i omgivelsestemperaturer. Det 3-dekkede siktet har sidespente sikteduker med stor tilkomstplass for enkelt siktebytte.

Belteknuseren er selvgående med en lavutslipps dieselgenerator som kraftkilde, men kan i tillegg utrustes for tilkopling til eksternt strømnett. Det mobile finknuseverket er konstruert med henblikk på optimal prosess-styring, høy kapasitet og maksimal fleksibilitet i knusing og sikting for norske forhold, heter det til slutt i pressemeldingen.

Satser i Russland

Så tidlig som i 1989 stilte Haahjem AS, som første leverandør, med belteknuser på verdens største anleggsmaskinutstilling, Bauma. Året etter opplevde bedriften sin første store krise. Selskapet var innom en ny smell i 2006, men har greid å komme seg gjennom problemene. Kristian Haahjem legger ikke skjul på at det er eksporten til Russland som har vært selskapets store lyspunkt de siste årene. - Jeg var i Russland første gang i 2002. I 2006 gjorde vi den første handelen der borte. Russland er et svært interessant marked, det er et enormt land og behovet for utstyr til steinknusing er ekstremt. Vi har flere spennende prosjekter på gang nå, særlig i Russland, sier Haahjem. Selskapet har i dag egen Russland-ansvarlig og underforhandlere i seks forskjellige provinser, inkludert Karelen og Sibir. Største utenlandske konkurrent til Haahjem i Russland er den langt større finske aktøren Metso, men så langt har Haahjem klart seg godt i konkurranse med finnene. - Vi har bygd oss opp og har greid å opparbeide oss tillit i dette markedet, sier Kristian Haahjem. - Vi vil fortsette med å satse på egne produkter og anser lanseringen av den nye finknuseren som en milepæl for oss.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141