23948sdkhjf

Frykter et mye tøffere 2010

Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) frykter et mye tøffere 2010 for anleggsbransjen enn det man har opplevd i 2009. I februar neste år vil hele 36 prosent av bransjen ha ledig kapasitet.

- På samme tid i fjor var vi usikre, men vi berget oss ganske godt gjennom 2009. Blant annet har vi fått 45 nye medlemmer. 2010 ser mye verre ut, sier sjeføkonom i MEF, Stein Gunnes, til tungt.no.

MEF presenterte sin nyeste kapasitetsundersøkelse på et møte i Oslo i dag, 15. desember. MEF har målt kapasiteten i bransjen hvert år siden 2006. De tre siste gangene er tallene presentert på møter der både egne medlemmer, fagpresse, politikere og andre organisasjoner har vært til stede. Siste presentasjon var i juni 2009.

Novembertallene for bransjen er dystrere enn på svært lenge. Av 695 firmaer som har besvart undersøkelsen - en svarprosent på 52,3 prosent - er det et rekordstort antall som svarer at de har ledig kapasitet på kort sikt. En måned frem i tid meldes det om mer enn 20 prosent ledig kapasitet og i februar vil den være steget til 36 prosent.

Med andre ord: Det går mot en svart vinter for anleggsbransjen. Sammenlignet med tidligere målinger stiger andelen bedrifter som venter en økning i ledige hender kraftig. MEF frykter at en ellers optimistisk bransje nå vil bygges ned, på tross av regjeringens lovede satsing på utbygging av vei og jernbane.

- Høsten 2008 hadde vi kommet inn i finanskrisen og de tallene vi så da var noe av det svarteste vi hadde opplevd. Nå er det verre, sier Trygve Ulset i Maskinentreprenørenes Forbund. Han presenterte detaljene på møtet.

Det er store forskjeller i ledig kapasitet både mellom store og små bedrifter og mellom fylkene. Bedrifter med 20 eller færre ansatte har mest ledig kapasitet. MEF tror at en av årsakene kan være t riksentreprenørene i mindre grad enn tidligere benytter underentreprenører. De fikser heller jobben selv med egne folk.

De minste bedriftene er i større grad rettet mot det private markedet, som har tørket inn. Mange av de større bedriftene har lykkes med å omstille seg - og kjemper nå om de offentlige veikronene.

De er også store geografiske forskjeller. Aller verst er det i Vest-Agder, der 72 prosent svarer at de vil ha ledig kapasitet om tre måneder. Sør-Trøndelag og Nordland har minst ledig kapasitet, ved siden av Akershus. En av forklaringene kan være at et stort veiprosjekt nettopp er sluttført i Agder, mens sør-trønderne nå er i full gang med å bygge vei.

- Anleggsbransjen er en av de mest dynamiske bransjene her til lands. Dette er folk som stort sett ser lyst på fremtiden og de får seg et eller annet å gjøre. Men vi etterstreber forutsigbarhet, sier Stein Gunnes, som opplevde forrige nedgangsperiode i 1992 som rådgiver i LO-systemet. - Vi opplevde at da pila pekte oppover igjen var det ikke snekkere å oppdrive. De var rett og slett borte fordi de hadde funnet seg annet arbeid. Nå håper vi ikke at de samme vil skje med anleggsbransjen, sier Gunnes.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064